Οδηγίες χρήσης για τη σωστή έκθεση στον ήλιο

Με δεδομένο ότι τόσο η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ήλιο όσο και η έλλειψή του μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αφροδισιολογικής και Δερματολογικής Εταιρίας και διοικητής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» μάς δίνει οδηγίες για τη σωστή χρήση του ήλιου.

«Γνωρίζουμε σήμερα πολλά: ότι δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία, άσκοπα, ανώφελα, για λόγους μόδας. Ότι οι ακτίνες είναι ακόμη πιο βλαβερές από τις 12.00 ως τις 16.00, ότι χωρίς αντηλιακό είμαστε ακάλυπτοι, ότι τα εγκαύματα είναι καρκινογόνα και αθροίζονται. Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι η ολιστική προσέγγιση της προστασίας μας από τον ήλιο, ότι μας αφορά συνολικά και όχι μόνο στο πρόσωπο, και όλο το έτος και όχι μόνο το καλοκαίρι όπου κι αν είμαστε», λέει ο κ. Ρηγόπουλος.

Στο μεσοδιάστημα, αν ιδρώσει πολύ ή κολυμπήσει, θα ξαναβάλει την ίδια ποσότητα. Σωστά σημαίνει επίσης ότι η πρώτη επάλειψη πρέπει να γίνεται 15 με 30 λεπτά πριν από την έξοδο από το σπίτι, ώστε να απορροφηθεί το αντηλιακό και να θωρακίσουν τα φίλτρα του το δέρμα. Η σωστή χρήση σημαίνει επιλογή αντηλιακού ευρέος φάσματος, που απορροφά τόσο την ακτινοβολία UVA όσο και τη UVB, και έχουν δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Σημειώνεται πως η UVB ενοχοποιείται κυρίως για ερύθημα (κοκκίνισμα), ηλιακό έγκαυμα και δερματικό καρκίνο, ενώ η UVA έχει κυρίαρχο ρόλο στη φωτογήρανση, στο μαύρισμα και στον καρκίνο.

Μοίρασε το άρθρο!