«Κούρεμα» προβληματικών δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες

590_538e1710b5be21393d39e7b290e120d6

10/09/2016

Στο «κούρεμα» των προβληματικών δανείων προσανατολίζονται οι τράπεζες ως λύση για την αντιμετώπισή τους καθώς η επιλογή της πώλησή τους σε funds αποδεικνύεται ζημιογόνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα funds για να αναλάβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που «βαραίνουν» τους ισολογισμούς των τραπεζών ζητούν πολύ χαμηλές τιμές, από 15% μέχρι 25% της ονομαστικής αξίας του δανείου για να τα εξαγοράσουν.

Η πώληση των προβληματικών δανείων σε τόσο χαμηλές τιμές θα δημιουργήσει μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Προκειμένου να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι τραπεζίτες προκρίνουν ως λύση το στοχευμένο «κουρέματα» δανείων, κυρίως επιχειρηματικών και στεγαστικών, με συγκεκριμένα κριτήρια, και πώληση μόνο μέρους των καταναλωτικών κυρίως δανείων, εφόσον οι οφιελέτες δεν αποδεχτούν διακανονισμό με κούρεμα, στα funds.

Ωστόσο, «κλειδί» για να προχωρήσει η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται τα στελέχη των τραπεζών που θα προχωρούν στις ρυθμίσεις αυτές.

Τα κριτήρια

Βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με το newmoney.gr, για το «κούρεμα» του δανείου είναι η αποδεδειγμένη αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή και να μην διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία ενώ θα λαμβάνεται υπ’ όψιν και η οικογενειακή κατάσταση.

Όσον αφορά τις πωλήσεις στα funds, αυτές θα αφορούν αρχικά σε παλιά καταναλωτικά δάνεια που είναι σε οριστική καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια και για τα οποία έχουν γίνει πολύ υψηλές προβλέψεις.

Άλλα μέτρα που θα προωθηθούν παράλληλα με τα «κουρέματα» και τις πωλήσεις είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ήδη είναι έτοιμοι οι πρώτοι φάκελοι με 2.000 ακίνητα.

Μοίρασε το άρθρο!