Κατακραυγή για το χαρακτηρισμό «Ρώσος» προς τον Ιβάν Σαββίδη

Για τεράστια προσβολή σε βάρος του συνόλου του ποντιακού ελληνισμού έκαναν λόγο εκπρόσωποι συλλόγων παλιννοστούντων και άλλων κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης

Την αγανάκτησή τους για την τεράστια προσβολή, όπως τη χαρακτήρισαν, προς ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό, με το χαρακτηρισμό «Ρώσος» προς τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέφρασαν εκπρόσωποι παλιννοστούντων και άλλων κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ελλήνων Ποντίων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «Η Δύναμη της Ενότητας».

Ειδικότερα, η πρόεδρος του συλλόγου «Η Δύναμη της Ενότητας», Ταμίλα Ελευθεριάδου, τόνισε ότι οι επανειλημμένες προσβολές προς το πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη αποτελούν προσβολή για όλους τους Ποντίους, παλιννοστούντες και μη. «Δυστυχώς, κάποιος ή κάποιοι στη χώρα μας παίζουν συστηματικά το χαρτί του εθνικού διχασμού, του διαχωρισμού σε ημέτερους και ξένους. Είμαστε μία οικογένεια, ένας λαός. Είμαστε Έλληνες», τόνισε η κ. Ελευθεριάδου. 

Οργή για τη ρατσιστική αναφορά του Ολυμπιακού κατά του Ιβάν Σαββίδη

Η ίδια σημείωσε ότι ο διαχωρισμός των πολτιών της Ελλάδας σε ημέτερους και ξένους αποτελεί ξεκάθαρα ρατσισμό. «Καλώ όλους τους Έλληνες να αντισταθούν με σθένος σε αυτήν την προβοκάτσια και τη συκοφαντία και όλοι μαζί να εκφράσουμε την κατακραυγή μας. Ρατσισμός και Ελλάδα αποτελούν έννοιες ασυμβίβαστες», είπε η κ. Ελευθεριάδου.

«Υπερασπίζομαι τη καταγωγή μου»

Για το θέμα πήρε θέση και ο αντιπρόεδρος του Περιφερεικού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδοίας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, τόνισε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση οφείλεται στο ότι θέλει να υπερασπιστεί την ποντιακή του καταγωγή.

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν ενωτικό λόγο, ιδίως από άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα ή σημαντικές θέσεις στη δημόσια ζωή. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το ποδόσφαιρο. Είναι διαχρονική η συνεισφορά του ποντιακού ελληνισμού στην ελληνική ιστορία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να είναι περήφανος για την καταγωγή του και ταυτόχρονα οφείλει να σέβεται και την καταγωγή του άλλου. Αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας. Είμαι αναγκασμένος να καλέσω αυτούς  που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν το χαρακτηρισμό Ρώσος, να ζητήσουν δημόσια συγνώμη, να ανακαλέσουν τη φράση κι να αφήσουν να πορευόμαστε στον αθλητισμό ειρηνικά και στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας», τόνισε ο κ. Λαμτζίδης.

Για μαθητές του από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν στην ψυχή τους άσβεστη την ελληνική φλόγα, έκανε λόγο ο Στέργιος Παπαδόπουλος, διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αδελφοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια μεταξύ 28 σχολείων από την Κεντρική Μακεδονία και άλλων 14 από την περιοχή του Κρασνοντάρ της Ρωσίας, όπου κατοικούν χιλιάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής. Όπως είπε, το πρόγραμμα, αλλά κυρίως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε κρατικά σχολεία της Ρωσίας, υλοποιούνται μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης. «Είναι κρίμα το ποδόσφαιρο να διχάζει. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Πόντιοι, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. 

«Πρέπει να γίνουν μηνύσεις»

Για επανειλημμένη προβοκάτσια σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη έκανε λόγο ο Κυριάκος Ιορδανίδης, εκπρόσωπος των παλιννοστουντων.«Είναι μεγάλη προσβολή για έναν άνθρωπο από την ιστορική Σάντα, για έναν Έλληνα ευεργέτη, αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Απέναντι σε αυτόν τον  άνθρωπο που έχει δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας, που άνοιξε το δρόμο για να λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, που κατάφερε να διδάσκονται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στα κρατικά σχολεία της Ρωσίας, είναι εξαιρετικά ρατσιστική αυτή η συμπεριφορά. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μηνύσεις πολλοί πολίτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας», υποστήριξε ο κ. Ιορδανίδης.
«Χωρίς πρόσφυγες δε θα υπήρχε η Μακεδονία»

Στην τεράστια συμβολή των Ποντίων και των υπολοίπων προσφύγων στο να διατηρηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σημειώνοντας ότι ένοιωσε τεράστια συγκίνηση από τη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όταν επισκέφθηκε την περιοχή το 2006. «Και να μην υπήρχε Ιβάν Σαββίδης, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Για άγνοια ακόμα και της ιστορίας του συλλόγου του Ολυμπιακού, που αποτελεί μία ομάδα που έχει τις ρίζες της στον προσφυγικό ελληνισμό, έκανε λόγο αναφερόμενος στο Βαγέλη Μαρινάκη, ο πρώην πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κοτσαηλίδης. «Τι θα πει στους πρόσφυγες παππούδες ο κ. Μαρινάκης που αγάπησαν τον Ολυμπιακό; Δυστυχώς, δε γνωρίζει την ελληνική ιστορία. Είναι τιμή, δόξα και χαρά μας που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ένας άνθρωπος που προσφέρει στον πολιτισμό, στα γράμματα, στο ποδόσφαιρο, χωρίς να ζητήσει τίποτα από εμάς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των παλιννοστούντων, Κώστας Αβραμίδης, σημείωσε ότι εδώ και τριάντα χρόνια υποφέρει από ρατσιστικές συμπεριφορές. «Σήμερα υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο. Ότι είμαστε Έλληνες. Όλοι αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία Έλληνα. Μόνο εδώ τον αποκαλούν Ρώσο», τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

Μοίρασε το άρθρο!