Κάθετη πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωναν το μεσημέρι της Τετάρτης, 15 Μαρτίου, απώλειες σε όλες τις χρηματαγορές μέσα σε ένα οικονομικό κλίμα εξαιρετικά επιβαρυμένο από τις αβεβαιότητες γύρω από το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, Credit Suisse. Έτσι, λίγο πριν το μεσημέρι, η BNP Paribas σημείωνε απώλειες της τάξης του -10,6%, η Societe Generale του -9,89%, η Deutsche Bank του -6,66% και η Unicredit του -7,27%, στο χρηματιστήριο του Μιλάνο. Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν γύρω στο μεσημέρι και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνολικά.

Στο Παρίσι, οι απώλειες ήταν της τάξεως -3,25%, στο Λονδίνο του -2,34%, στη Φρανκφούρτη του -2,61% και στο χρηματιστήριο του Μιλάνο του -3,61%. Είναι φανερό πως τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, της οποίας η μετοχή σημείωνε το πρωί της Τετάρτης απώλειες της τάξης του -23,6%, το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό, παρασέρνουν το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών και προκαλούν βουτιά στα χρηματιστήρια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse, η Saudi National Bank, ξεκαθάριζε πως δεν πρόκειται να συμμετέχει σε νέα αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Είναι φανερό πως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και παρά τις ενέργειες της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας (FED), το κλίμα εξακολουθεί να είναι ασταθές, με τις ανησυχίες των επενδυτών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όλα τα παραπάνω, όπως σημειώνει και στο πρωτοσέλιδο της η γαλλική «Le Monde», αναζωπυρώνουν τους φόβους για επερχόμενη γενικότερη κρίση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Άμεση επίπτωση είχε η γενική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην τιμή του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς και άλλα ισχυρά νομίσματα σημείωναν κάθετη πτώση την Τετάρτη το πρωί, σε σχέση με το δολάριο.

Όλα αυτά μόλις ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας στη Φρανκφούρτη, η οποία ως φαίνεται θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας με αυτή τη σκληρή οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται τόσο από την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα, όσο και από την ευρωπαϊκή τράπεζα για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Το ντόμινο της κατάρρευσης

Παράλληλα, ήταν αναπόφευκτο πως το ντόμινο αυτό θα επηρέαζε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το μεσημέρι της Τετάρτης σημείωνε βουτιά 3,34%.

Λίγο νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως ο βασικός μέτοχος της Credit Suisse, που δεν είναι άλλος από τον σαουδαραβικό κολοσσό Saudi National Bank -ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης δεύτερης σε μέγεθος ελβετικής τράπεζας και ελέγχει το 9,9% του μετοχικού της κεφαλαίου-, απέκλεισε και επίσημα με παρέμβαση του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg την όποια σκέψη για περαιτέρω επένδυση στην Credit Suisse δια της αυξήσεως κεφαλαίου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse απέκλεισε κάθε συζήτηση ως προς το ενδεχόμενο παροχής κρατικής στήριξης στην τράπεζα.

Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον από το 2021, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, η οποία ξεκίνησε όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για ουσιώδεις αδυναμίες που παρουσίαζε η τράπεζα.

Στην ετήσια έκθεση της Credit Suisse που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, Τρίτη 14 Μαρτίου, αποκαλύπτεται πως το 2021 και το 2022 ο εσωτερικός έλεγχος στον όμιλο για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν ήταν αποτελεσματικός. Οι ουσιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην Credit Suisse αφορούν την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

Μοίρασε το άρθρο!