Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 5 κορυφαία μπαρ στο κέντρο και τα Κάστρα!

Σύμφωνα με τα βραβεία «Αθηνόραμα Bar Awards»

Απονεμήθηκαν μέσα στο Μάρτιο τα «Αθηνόραμα Bar Awards» για τα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας για τη χρονιά του 2019. Καλύτερο μπαρ της Ελλάδας ανακηρύχθηκε το «Grooove Cocktail Bar» στον Βόλο ενώ συνολικά διακρίθηκαν 59 μπαρ σε όλη την χώρα. Στη Θεσσαλονίκη βραβείο εξασφάλισαν πέντε μπαρ.

Συνολικά στην Αθήνα πήγαν συνολικά 41 βραβεία, στη Θεσσαλονίκη 5, στα Ιωάννινα 3, στο Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης και την Πάτρα από 2, ενώ από 1 βραβείο πήραν μπαρ της Λαμίας, της Λάρισας και της Σύρου.

Ας δούμε τα πέντε μπαρ της Θεσσαλονίκης που βραβεύτηκαν.

Γορίλας 16/20

Το ροκ, νεανικό και χαρούμενο σκηνικό του θεσσαλονικιώτικου μπαρ κρύβει στα άδυτά του ένα σύγχρονο εργαστήρι, όπου ο Αχιλλέας Πλακίδας και η ομάδα του «μαγειρεύουν» μερικά από τα πιο προχωρημένα κοκτέιλ της ελληνικής μπαρ σκηνής. Σοβαρή δουλειά, με υλικά που αλλάζουν μαγικά μορφή και μετατρέπονται σε αναπάντεχες συνθέσεις στο ποτήρι.

gorilas.jpg

Iδιοκτήτης: Αχιλλέας Πλακίδας

Bar Manager: Σωτήρης Πέτρου

Head Bartender: Αχιλλέας Πλακίδας

Bartender: Γαβριήλ Κάσσος, Γιώργος Νούλης, Δημήτρης Καϊταλίδης, Σάκης Γιαρτιμίδης

Βεροίας 3, Θεσσαλονίκη

Vogatsikou 3 16/20

Ο κομψός χώρος του Γιάννη Κέδε συγκεντρώνει όσους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) αναζητούν μια fine drinking εμπειρία. Η cocktail list προτείνει βραβευμένες συνταγές Ελλήνων και ξένων mixologists που πρέπει να δοκιμάσεις έστω μία φορά στη ζωή σου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το παλαιωμένο Negroni και το homemade βερμούτ. Μερικές γουλιές από το καθένα προκαλούν αρωματικές εκρήξεις.

vogatsikou.jpg

Iδιοκτήτης: Γιάννης Κέδες, Κυριάκος Τζεβελέκος, Χάρης Χιτικούδης

Head Bartender: Γιάννης Κέδες

Bartender: Ανδρέας Γιαπράκος, Θοδωρής Μανώλας

Βογατσικού 3, Θεσσαλονίκη

Le Coq tail mix bar 15,5/20

Η συλλογή μοναδικών και σπάνιων φιαλών, κυρίως στην κατηγορία του ουίσκι, και η απαράμιλλη θέα από τα Κάστρα ανεβάζουν ως εδώ τους Θεσσαλονικείς. Η λίστα των κοκτέιλ, επίσης υψηλού επιπέδου, κάνει focus με ευρηματικό τρόπο στις γευστικές προτιμήσεις των πελατών. Μη διστάσετε, λοιπόν, να ζητήσετε από τους bartenders να σας φτιάξουν το δικό σας tailor made ποτό.

lecoq.jpg

Iδιοκτήτης: Αντώνης Βάτσος, Παναγιώτης Βάτσος

Head Bartender: Αντώνης Βάτσος

Λεωφ. Όχι 2, Θεσσαλονίκη

La Doze 15/20

Ένα από τα λίγα μπαρ με τόσο έντονο urban χαρακτήρα και βερολινέζικο στιλ. Μπαίνεις μέσα και ξέρεις ότι θα περάσεις καλά και ακομπλεξάριστα ανάμεσα στα μπιλιάρδα, τα χρωματιστά κολάζ και την μπάρα που «χτυπάει» στο σέικερ κλασικές συνταγές. Extra bonus είναι οι μυστήριες φιάλες στην κάβα. Σίγουρα θα βρεις να δοκιμάσεις κάποιο ρούμι ή τεκίλα που δεν έχεις ξαναδεί πουθενά αλλού.

ladoze.jpg

Iδιοκτήτης: Γεράσιμος Αβραμίδης, Γιώργος Σιμούδης, Γιώργος Τσιρίδης, Ιωάννης Πέππας, Λάζαρος Γεωργιάδης, Μιχάλης Χατζηγιάγκος

Head Bartender: Γιώργος Σιμούδης

Βηλαρά 1 & Συγγρού, Θεσσαλονίκη

Speakeasy Floor 15/20

Με το που θα περάσεις την κόκκινη εμβληματική πόρτα (αν γνωρίζεις τον μυστικό κωδικό) ταξιδεύεις στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Στην εντυπωσιακή λευκή μαρμάρινη μπάρα με τις μεταλλικές λεπτομέρειες σερβίρονται οκτώ all time classic κοκτέιλ σε perfect serve και twist. Αξίζει να τσεκάρετε και τις δύο εκδοχές, κάνοντας μια γευστική βουτιά στο χρόνο. Το μπαρ διαθέτει και ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο, όπου η ομάδα πειραματίζεται με νέες τεχνικές.

speakeasy.jpg

Iδιοκτήτης: Βασίλης Καριπόγλου , Ελπινίκη Αρβανιτίδου

Bar Manager: Νίκος Μπαζούκας

Head Bartender: Βαγγέλης Πενίκης

Σαλαμίνος 8, Θεσσαλονίκη

Πώς απονέμονται τα «αθηνόραμα Bar Awards»

Κάθε χρόνο η εξειδικευμένη ομάδα του περιοδικού «αθηνόραμα» εξετάζει εκατοντάδες μπαρ σε όλη τη χώρα για να αξιολογήσει τις ικανότητες των bartenders· ικανότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την παρασκευή κλασικών κοκτέιλ (για να αξιολογηθεί η εμπειρία και η δεξιοτεχνία) αλλά και με τα signature κοκτέιλ (για να αξιολογηθεί η δημιουργικότητα και η γνώση). Επίσης σε κάθε μπαρ ζητείται η δημιουργία δύο tailor made κοκτέιλ με συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ώστε να αξιολογηθούν τα αντανακλαστικά, η φαντασία και η ικανότητα του bartender. Τέλος, εξετάζεται και αξιολογείται η έκταση, το βάθος και η εξειδίκευση της spirit list.

Κάθε μπαρ βραβεύεται με 1, 2 ή 3 shakers με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνει:

15/20 και 15,5/20 – 1 shaker

16/20 έως 17,5/20 – 2 shakers

18/20 και πάνω – 3 shakers

Η αξιολόγηση γίνεται με διεθνή κριτήρια. Tο καλύτερο μπαρ της Ελλάδας για το 2019 έχει βαθμολογία 16,5/20.

Μοίρασε το άρθρο!