Η Κοινωνική Οικονομία, Θεωρητική & Πρακτική

Την Τρίτη, 7 Μαΐ 2019, στις 7μμ (19.00), στην έδρα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης-ΚοινΣΕπ ΩΡΕΣ (Αντύπα 1, Σέρρες), η ΚοινΣΕπ ΩΡΕΣ οργανώνει και προσκαλεί όλους τους συμπολίτες σε συζήτηση με θέμα: «Η Κοινωνική Οικονομία, από την θεωρία στην πράξη», με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη.

Τα κύρια συστήματα οικονομικής διαχείρισης είναι: Η Δημόσια Οικονομική, η Ιδιωτική Οικονομική και η Κοινωνική Οικονομία.

Επιχειρηματικότητα είναι η ΔΙΑΘΕΣΗ για ΔΡΑΣΗ με μεγάλες ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ, και όταν η επιχειρηματικότητα γίνεται δομή δράσης, έχουμε την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου-ΝΠΔΔ όταν δραστηριοποιούνται στον χώρο της Δημόσιας Οικονομικής, για να ικανοποιήσουν όλους τους πολίτες. Πχ Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Οργανισμοί κλπ.

Οι επιχειρήσεις είναι οι Εταιρείες, όταν δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ιδιωτικής Οικονομικής, για τη επίτευξη εκχρηματισμένου κέρδους. Πχ Ομόρρυθμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, Ανώνυμες Εταιρείες, Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες κλπ.

Οι επιχειρήσεις είναι κυρίως Συνεταιρισμοί, όταν δραστηριοποιούνται στον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας για την ικανοποίηση των αναγκών των συμμετεχόντων πολιτών (φυσικών ή νομικών προσώπων). Πχ Αστικοί (καταναλωτικοί, οικοδομικοί, προμηθευτικοί, πιστωτικοί κλπ), Αγροτικοί και Εργασιακοί, και συζεύξεις αυτών, όπως οι Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία-ΚΥΓΕΩ, κλπ

Οι Εργασιακοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι γίνονται για την ικανοποίηση της ανάγκης για εργασία των μελών τους, στην Ελλάδα, τους διακρίνουμε κυρίως σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕΠ, σε Συνεταιρισμούς Εργαζομένων & σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης-ΚοιΣΠΕ.

Μια ιδιομορφία στην Ελλάδα είναι ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά νομικά πλαίσια για την δημιουργία και λειτουργία των διαφόρων μορφών συνεταιρισμών, και μάλιστα, και διαφορετικά επιβλέποντα Υπουργεία και εξειδικευμένες ρυθμίσεις.

Οι Αστικοί Συνεταιρισμοί εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι Εργασιακοί Συνεταιρισμοί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα (2011) δημιουργήθηκε και ο νεολογισμός ΚΑΛΟ-Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, που συμπίπτει απολύτως με την Κοινωνική Οικονομία, απλά και μόνο για να προσπαθήσει να προσεταιρισθεί τον χώρο συγκεκριμένη πολιτική σκέψη εξουσίας.

Η ΚοινΣΕπ ΩΡΕΣ «Ωφέλεια-Ροή-Έκφραση-Συμμετοχή», είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής & Κοινωνικής Ωφέλειας με έδρα την Περιφερειακή ενότητα Σερρών. Έχει τη μορφή αστικού συνεταιρισμού που μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας επιδιώκει την εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους επενδύοντας σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Ιδρύθηκε το Σεπ 2018 και συστήθηκε από επτά (7) γυναίκες.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου έκφρασης, που θα χρησιμοποιείται και ως έδρα της ΏΡΕΣ Κοιν.Σ.Επ, η προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού, τέχνης, παιδείας και οικιακής οικονομίας, περιβάλλοντος, δεξιοτήτων και πολιτιστικών, παραδοσιακών οικολογικών τεχνών και τρόπου διαβίωσης μέσω παροχών κοινής ωφέλειας και αξιοποίησης τοπικών προϊόντων και ανθρώπινου δυναμικού. Η ΚοινΣΕπ ΩΡΕΣ προωθεί δράσεις και προγράμματα που προσφέρουν σε ενήλικες και παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους.

Την Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, στις 19.00, στην ΚοινΣΕπ ΩΡΕΣ (Αντύπα 1, Σέρρες, 6974828241 & 6955954022) θα αναφερθούν αρκετές ΚοινΣΕπ, για καλύτερη ενημέρωση όλων στις ιδιαιτερότητες των δομών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, με τον τίτλο «Η Κοινωνική Οικονομία, από την θεωρία στην πράξη»

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝεα

Μοίρασε το άρθρο!