Η ισχυρότερη και μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Tsar1

14/05/2016

Η βόμβα Τσαρ (Tsar Bomba) ή αλλιώς «Ιβάν ο Μέγας», όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι Σοβιετικοί, είναι η ισχυρότερη εκρηκτική συσκευή που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος. Επρόκειτο για μια βόμβα υδρογόνου που ανέπτυξαν οι Σοβιετικοί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και δοκιμάστηκε σε μία απομονωμένη περιοχή στο σύμπλεγμα των νησιών Novaya Zemlya βόρεια της Ρωσίας, στις 30 Οκτωβρίου του 1961.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εκρηκτικής της δύναμης, ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν: Η ισχύ της άγγιζε τους περίπου 50 μεγατόνους, που σημαίνει ότι ήταν 1.570 φορές ισχυρότερη από το άθροισμα της ενέργειας που απελευθερώθηκε από τις πυρηνικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

Η ίδια η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους, το μήκος της ήταν 8 μέτρα και η διάμετρός της 2,1 μέτρα, με αποτέλεσμα το βομβαρδιστικό αεροπλάνο Tu-95 που τη μετέφερε να πρέπει να τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε να μπορέσει να τη μεταφέρει. Παράλληλα, ο «Ιβάν» «φορούσε» ένα αερόστατο 800 κιλών προκειμένου να δώσει στο αεροπλάνο χρόνο να απομακρυνθεί, αν και πάλι οι πιθανότητες επιβίωσης για πιλότο και πλήρωμα υπολογίζονταν στο 50%!

Οι πιο εντυπωσιακοί αριθμοί όμως έρχονται με την πυροδότηση του «Ιβάν»… Η λάμψη της έκρηξης ήταν ορατή σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, απόσταση στην οποία ο απόηχος της έκρηξης έφτασε 49 λεπτά αργότερα!

Το χωριό Severny, 55 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, ισοπεδώθηκε πλήρως, ενώ σπίτια εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά υπέστησαν καταστροφές. Το ωστικό κύμα κύκλωσε 3 φορές τον πλανήτη και τζάμια έσπασαν… στη Φινλανδία, σε απόσταση 900 χιλιομέτρων! Από τον ιονισμό της ατμόσφαιρας οι επικοινωνίες στην περιοχή είχαν μπλοκάρει εντελώς για περίπου μία ώρα.

Η θερμότητα της έκρηξης μπορούσε να προξενήσει εγκαύματα Γ’ βαθμού σε όσους βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων!

Το «μανιτάρι» έφτανε σε ύψος τα 64 χιλιόμετρα, ήταν δηλαδή 7 φορές ψηλότερο από το Έβερεστ, ξεπερνώντας την στρατόσφαιρα και αγγίζοντας τη μεσόσφαιρα του πλανήτη.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για μια βόμβα 100 μεγατόνων, δηλαδή διπλάσιας ισχύος!

 

Μοίρασε το άρθρο!