Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Έρχεται το “μαύρο κουτί” των ακινήτων – Όλες οι λεπτομέρειες

 

Έναν πλήρη οδηγό για ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικούς για τη σωστή εφαρμογή του νέου πολεοδομικού εργαλείου, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, επονομαζόμενη και ως “μαύρο κουτί” των ακινήτων, παρουσιάζει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Αναλυτικά:

 1.Δύο έγγραφα

Με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, δύο νέα έγγραφα (ηλεκτρονικά και έντυπα) μπαίνουν στη ζωή μας στο πεδίο των ακινήτων: είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Ειδικότερα: Το Απόσπασμα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες με σχέδια και τεχνικά δικαιολογητικά κάθε ξεχωριστό κτίριο ( μονοκατοικία, κτίριο γραφείων κλπ) ή κάθε ξεχωριστή διαδικασία ( οριζόντια ή κάθετη για παράδειγμα διαμέρισμα ή κατάστημα σε πολυκατοικία).

2. Η διαδικασία και τα βήματα

Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει αποκλειστικά ο μηχανικός. Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου –που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα – είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ολόκληρο κτίριο ή ένα μόνο ένα διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά.

3. Οι καταχωρήσεις

Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μια καταχώρηση. Σε περίπτωση όμως σύστασης κάθετου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώρηση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή οικοπέδου /γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία. Στην περίπτωση που το οικόπεδο δεν έχει καταχωριστεί , ο μηχανικός εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα νέα εγγραφή, εντοπίζει γεωχωρικά το οικόπεδο και συμπληρώνει μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία: περιγραφή οικοπέδου , ΚΑΕΚ εάν βρίσκεται εκτός ή εντός σχεδίου πόλης, αριθμό των αυτοτελών ιδιοκτησιών, εάν βρίσκεται σε περιοχή όπου επικρατεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς κλπ. Μετά το οικόπεδο η διαδικασία περνά στην καταχώριση ιδιοκτησιών, με περιγραφή και τεκμηρίωση των οικοπέδων με περιγραφή και τεκμηρίωση των οικοπέδων ή γηπέδων ή κτιρίων ή τμημάτων αυτών που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες .Διευκρινίζεται πως στη περίπτωση που το σύνολο του οικοπέδου ή γηπέδου το οποίο αφορά προγενέστερη καταχώριση Οικοπέδου /Γηπέδου αποτελεί ενιαία αδιαίρετη ιδιοκτησία ,ανεξαρτήτως ύπαρξης και αριθμού κτισμάτων σε αυτό. Εφόσον στο οικόπεδο υφίσταται σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας , η καταχώριση γίνεται ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία .Ξεχωριστή καταχώριση γίνεται για το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων του οικοπέδου ή γηπέδου.

4. Μεταρρύθμιση

“Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου είναι μια μεγάλη ηλεκτρονική μεταρρύθμιση που άργησε πολύ” είπε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

“Εδώ και 40 χρόνια ο τεχνικός κόσμος ζητούσε να υπάρξει το “μαύρο κουτί” ή “η ταυτότητα των κτιρίων σχεδόν κάθε φορά που γίνεται μια φυσική καταστροφή ώστε να μην τρέχουν όλοι από την αρχή να βρουν φακέλους και χαρτιά για τυχόν αποζημιώσεις και ανάγκες επισκευών και η πολιτεία να γνωρίζει επιτέλους πως πραγματικά είναι τα κτίρια της χώρας”

 

Μοίρασε το άρθρο!