Ε.Υ.Α.Θ. Προχωρά στο ξήλωμα 30.000 ρολογιων οφειλετών

ȅӓKύɊǠ- ĉLQԕщ`ԙ͠őÁƏ͙̅͠ӔǍ ŕH ōϘǠԇӠЁяՓɁӇӠԏՠӗńɏՠPϊсԉʏЏɇӇӠԇӠŔIщS ӔǠՋǨPHASMA/A.MICHAILIDIS)

31/03/2016

Στα 35 εκατ.ευρώ ανέρχονται τα χρεωστούμενα, ρυθμισμένα και μη, ιδιωτών, δήμων, εταιρειών ακόμη και αθλητικών συλλόγων στην ΕΥΑΘ, η οποία έκλεισε με αύξηση 3,14% των προ φόρων κερδών στα 20,8 εκατ.ευρώ. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ προχωρά σε δραστικά μέτρα για να περιορίσει τους συστηματικούς κακοπληρωτές ξηλώνοντας υδρόμετρα ακόμη και για μικρές οφειλές. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ Νίκος Παπαδάκης βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο 15 μηνών για το ξήλωμα 30.000 ρολογιών, ήτοι θα ξηλώνονται περίπου 2.000 ρολόγια το μήνα.
Η διοίκηση της εταιρείας που κρατάει το τιμόνι μέσα από τις αναταράξεις, άλλοτε της ιδιωτικοποίησης, άλλοτε των εκλογών και άλλοτε των αναμενόμενων διοικητικών αλλαγών, έχει αποφασίσει να προωθήσει το πακέτο έργων που αφορά την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού λυμμάτων, την ξήρανση ιλύος και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.

«Εικοσιτρείς εταιρείες πήραν το φάκελο του διαγωνισμού και μετά από παράταση που δόθηκε, περιμένουμε την κατάθεση προσφορών έως τις 7 Απριλίου. Πρόκειται για μία προϋπολογισμένη συνολική επένδυση 50+ 10 εκατ.ευρώ, 50 εάν ο μειοδότης την εκτελέσει σε πέντε χρόνια ή 60 εκατομμυρίων σε έξι. Η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, χωρίς δανεισμό , χωρίς να χρειαστεί να αντληθούν κεφάλαια από τα διαθέσιμα», δήλωσε ο κ.Παπαδάκης.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η SUEZ και ο Άκτωρας, που είχαν συμμετάσχει μαζί στον διαγωνισμό για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, καθώς και η «Χ.Κωνσταντινίδης ΑΕ» που λειτουργεί τις εγκαταστάσεις του βιολογικού και πολλές άλλες.

Η ΕΥΑΘ ως σήμερα, δίνει μόνο στο βασικό μέτοχο, δηλαδή στο κράτος, χωρίς να παίρνει. Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό, 130 εκατ. αποθεματικά, 51 εκατομμύρια διαθέσιμα, ενώ η κοινωνική πολιτική της εκφράζεται με το κοινωνικό τιμολόγιο για περισσότερους από 6.000 καταναλωτές.

«Το κράτος έχει απεντάξει από τα μεγάλα έργα την επένδυση για την επέκταση του διυλιστηρίου ενώ πάγωσε και τον β΄κλάδο του αποχετευτικού αγωγού (σ.σ έργα περίπου 45 εκατ ευρώ συνολικά). Από την άλλη η ΕΥΑΘ, από το 2010 μέχρι σήμερα, είχε κέρδη προ φόρων 127 εκατ., έδωσε 40,4 εκατ σε μερίσματα, 40,5 εκατομμύρια σε φόρους κι ειδικά στο κράτος(δημόσιο-ΤΑΙΠΕΔ), με το 74% των μετοχών που κατέχει, πήγαν 30 εκατ.ευρώ», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος, παρά την αναστολή της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, συνεχίζει την προσφιλή του τακτική να παραπέμπει την επίλυση των ζητημάτων της ΕΥΑΘ στο μέλλον. Χαρακτηριστική περίπτωση, εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση, η έλλειψη στελεχών. «Όταν το Δεκέμβριο του 2009 αναλάβαμε τη διοίκηση η εταιρεία είχε 450 εργαζομένους, σήμερα έχει 220 υπαλλήλους και 90 με «μπλοκάκι». Παρότι οι ελλείψεις είναι μεγάλες, εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ, μήνες επί μηνών, το αίτημα πρόσληψης 110 υπαλλήλων», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου και τότε θα αποκαλυφθεί εάν τελικώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέσω των μετοχών που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα προβεί σε αλλαγή των μελών της διοίκησης.

Επίσης, στη συνέλευση της 11ης Μαΐου θα δούμε αν ο βασικός μέτοχος θα ακολουθήσει για μία ακόμη φορά την τακτική των τελευταίων ετών, αν δηλαδή θα ζητήσει μέρισμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα προτείνει η διοίκηση της ΕΥΑΘ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διοίκηση είχε προτείνει μέρισμα 0,121 ευρώ/μετοχή και μετά από εισήγηση του βασικού μετόχου το μέρισμα πήγε στα 0,24 ευρώ/μετοχή.

Από τα κέρδη του 2015 η διοίκηση θα προτείνει προς έγκριση τη διανομή μερίσματος 0,125 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι το 2015 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 73,048 εκατ.ευρώ, έναντι 73,693 εκατ.ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν 20,754 εκατ ευρώ, έναντι 20,122 εκατ. Ευρώ του 2014.

Πηγή: http://www.voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!