Δ.Θεσσαλονίκης: Αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του δήμου

Η απόφαση του νεοεκλεγμένου δημάρχου του δήμου Θεσσαλονίκης να τοποθετήσει στη θέση του Γ. Γραμματέα του δήμου τον πρώην δήμαρχο Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο, που ανακοινώθηκε πριν τρεις μέρες, προκαλεί σειρά αντιδράσεων. Ο κ. Φωτόπουλος δεν κατάφερε να εκλεγεί εκ νέου δήμαρχος Δέλτα και επελέγη από τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τη θέση του γ.γραμματέα.

Οι αντιδράσεις αφορούν το παρελθόν του κ. Φωτόπουλου ως αντινομάρχη των διοικήσεων Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε μια άκρως αμαρτωλή περίοδο της διοίκησης του και μια σειρά από θέσεις που πήρε σε σχέση με το προσφυγικό και την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή των Διαβατών, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Ο κ. Φωτόπουλος είχε τοποθετηθεί εξ αρχής υπέρ της ποσόστωσης της τοποθέτησης προσφύγων σε δήμους κάνοντας μια εξαιρετικά σκληρή δήλωση εναντίον του υπουργού κ. Τόσκα στο θέμα της τη δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις ο κ. Φωτόπουλος είχε συνταχθεί τότε με ακροδεξιά στοιχεία χαϊδεύοντας τα αυτιά τους για να προλαβαίνει τις αντιδράσεις τους στα όρια του δήμου του, αφού υπήρξαν και περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον του. Οι αντιδράσεις αφορούν φόβους για συντηρητικές συμπεριφορές σε ένα δήμο, το δήμο Θεσσαλονίκης που η αντιμετώπιση του προσφυγικού επί Μπουτάρη ήταν εξαιρετικά ανοιχτόμυαλη.

Να ανακληθεί η απόφαση Ζέρβα για την τοποθέτηση του Ε. Φωτόπουλου στον δήμο Θεσσαλονίκης

Την ανάκληση της απόφασης του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα να ορίσει τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο γενικό γραμματέα του δήμου ζητά με ανακοίνωση του το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής».

Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ειδικά στην πολιτική, η επιλογή του νεοεκλεγέντα δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα να τοποθετήσει γενικό γραμματέα του δήμου τον σημερινό δήμαρχο Δέλτα, Ευθύμιο Φωτόπουλο, προκαλεί τις χείριστες εντυπώσεις για την συνέχεια. Ο κ. Ζέρβας, που έστησε ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία στην «ακομμάτιστη» ταυτότητά του, έσπευσε να ανακοινώσει με επίσημο δελτίο τύπου της παράταξης του την επιλογή του κ. Φωτόπουλου, πολιτευτή της ΝΔ και απερχόμενου δημάρχου άλλου δήμου -μετά την αποτυχία επανεκλογής του- για το νευραλγικό πόστο της γενικής γραμματείας στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή του κ. Ζέρβα όμως δεν προκαλεί αλγεινή εντύπωση μόνο λόγω του κομματικού της χαρακτήρα ή επειδή, παρά τις διακηρύξεις για πίστη στο δυναμικό της πόλης, στράφηκε αμέσως έξω από αυτή. Ο κ. Φωτόπουλος κατά τη θητεία του ως δήμαρχος Δέλτα συστρατεύτηκε πολιτικά με την ακροδεξιά και εξαπέλυε σε κάθε ευκαιρία ρατσιστική ρητορική κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστριες έφταναν στην χώρα μας, έχοντας βιώσει τον πόλεμο και τον διωγμό, και μετά από ένα μαρτυρικό οδοιπορικό προς τη Δύση, ο κ. Φωτόπουλος και η διοίκηση του στον δήμο Δέλτα διατράνωνε με περισσή άνεση και αναλγησία την άρνησή του για την υποδοχή και φιλοξενία τους «[…] στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου» (δείτε σχετικά εδώ). Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και πολιτισσών της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης είπαν όχι στον ρατσισμό, είπαν ναι στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και προσφύγισσες έδωσε και δίνει μάχες στην πόλη μας για να μπορέσουν οι διωγμένοι από τους πολέμους συμπολίτες μας να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, να έχουν πρόσβαση σε στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και τα παιδιά τους να ενταχθούν στα σχολεία του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης. Στεκόμαστε στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφυγισσών και μεταναστών, λέμε όχι στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Γιατί όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη, κανείς και καμία δεν θα μείνει χωρίς πατρίδα. Καλούμε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να ανακαλέσει την απόφαση του να τοποθετήσει τον σημερινό δήμαρχο Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο στην νευραλγική θέση της γενικής γραμματείας του δήμου Θεσσαλονίκης, μία απόφαση που σηματοδοτεί την περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του δήμου σε ζητήματα αντιρατσισμού και αλληλεγγύης. Συζητήσεις προκαλούν επίσης καταγγελίες που έφτασαν στην parallaxi για προκλητικές συμπεριφορές, εντός του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δυο μέρες, συμπεριφορές προσώπων που μίλησαν απειλητικά σε υπαλλήλους του δήμου, επικαλούμενοι πιθανή εξουσία που θα αποκτήσουν από Σεπτέμβριο με την έλευση του γ.γραμματέα.

Μοίρασε το άρθρο!