Δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 15.000 ανέργους άνω των 50 ετών

24882742_EV_210316_OAED.limghandlerimages (2)111

Το ένα πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης και προβλέπεται η πρόσληψη 5.000 ανέργων και το δεύτερο πρόγραμμα αφορά σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα πλήρους απασχόλησης για τις οποίες προβλέπεται η πρόσληψη 10.000 ανέργων.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Κοι.Σ.Π.Ε. και, γενικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ, μηνιαίως.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας, συμπεριλαμβάνονται στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των μηνών που καταβάλλονται.

Διάρκεια επιχορήγησης

-Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόλησης. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά 30 ημέρες, μετά από αίτηση του εργοδότη και ύστερα από απόφαση του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

-Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησης για άλλους εννέα μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης (12+9=21 μήνες), η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για τρεις μήνες ακόμα, χωρίς επιχορήγηση. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόγραμμα λήγει, μετά τη λήξη της δωδεκάμηνης (12μηνης) επιχορήγησης και η επιχείρηση δεν δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για τρεις μήνες ακόμα.

– Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους εννέα μήνες, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος για άλλους εννέα μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης (9μηνη επιχορήγηση), οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις μήνες ακόμα, χωρίς επιχορήγηση (9+3=12μήνες).

Διευκρινίζεται ότι ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι- ηλικίας άνω των 50 ετών -εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι- ηλικίας άνω των 50 ετών -εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών.

23/02/2017

Μοίρασε το άρθρο!