Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ωραιοκάστρου

 

 

sticker-website_ekt_gr_highres

27/10/2016

Σύντομη Περιγραφή: H Πράξη στοχεύει στη δημιουργία και τουλάχιστον 3ετή λειτουργία ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου και ενός Κοινωνικού Φαρμακείου στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Αποτελείται από δύο υποέργα: Υποέργο 1 “Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου” & Υποέργο 2: “Λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου”.
Οι προαναφερθείσες δομές θα απευθύνονται σε άτομα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Πράξης, θα παραχωρηθούν δύο ανεξάρτητοι χώροι από το Δήμο, οι οποίοι θα διαμορφωθούν κατάλληλα έτσι ώστε να είναι εφικτή η διανομή σε σταθερή και τακτική βάση αγαθών, ακόμη και για άτομα με αναπηρία που πλήττονται από το φαινόμενο της φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο όπου θα λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα παρέχονται: 1. Τρόφιμα και συσκευασμένα είδη παντοπωλείου, κατεψυγμένα προϊόντα και είδη ατομικής υγιεινής (αγαθά που είναι απαραίτητα για την κάλυψη πρωταρχικών αναγκών του ατόμου), 2. Είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού 3. Βιβλία, παιχνίδια και είδη ψυχαγωγίας (αγαθά που καλύπτουν ανάγκες για μάθηση και εξέλιξη του ατόμου).

Στον χώρο όπου θα λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο θα παρέχονται φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα για τους ωφελούμενους εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και για την αντιμετώπιση των οποίων είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή.

Οι δύο δομές θα διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής & μέτρησης της απόδοσης, έτσι ώστε να υπάρχουν δεδομένα για τα εισερχόμενα & διατιθέμενα προϊόντα, καθώς και για τον αριθμό και τα στοιχεία των ωφελούμενων. Σκοπός είναι το ηλεκτρονικό σύστημα της κάθε δομής να συνδεθεί μελλοντικά με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης ωφελούμενων που θα αναπτύξει το Υπουργείο Εργασίας & ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα στελεχωθεί για τουλάχιστον 3 έτη από έναν Κοινωνικό λειτουργό, που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος & ένα ακόμη άτομο ως βοηθητικό προσωπικό. Αντίστοιχα το Κοινωνικό Φαρμακείο θα στελεχώσει ένας φαρμακοποιός & ένας κοινωνικός λειτουργός. Το προαναφερθέν προσωπικό θα είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση 191 νοικοκυριών & 200 ατόμων αντίστοιχα κάθε μήνα που είτε είναι ανασφάλιστα με πολύ χαμηλό εισόδημα, είτε διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, είτε είναι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ (μόνο ως ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου), ενώ θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση (εκτός σαββατοκύριακων) με ωράριο 09:00 π.μ. έως 17:00 μ.μ.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Δήμος επέλεξε να παραχωρήσει χώρους για να λειτουργήσουν οι δύο δομές καταπολέμησης της φτώχειας, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε ΑμΕΑ, ενώ παράλληλα είναι κοντά σε στάση από όπου διέρχονται Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

• Καταπολέμηση & περιορισμός του φαινομένου της φτώχειας μέσα από την εξασφάλιση αγαθών για άτομα που λόγω των οικονομικών συγκυριών αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας και γενικότερη πρόληψη της αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού στην περιοχή
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που είναι απαραίτητες για την στελέχωση της δομής παροχής βασικών αγαθών
• Αντιμετώπιση & σταθεροποίηση προβλημάτων υγείας ανασφάλιστων και άπορων ατόμων

Μοίρασε το άρθρο!