ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Με την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε την θεμελιώδη προτεραιότητα της κυβέρνησης που παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων.

Αρχικά ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου που έφερε η παρούσα κυβέρνηση, ενώ σημείωσε την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την απλούστευση ίδρυσης επιχειρήσεων, σε αντίθεση με το παλαιό δαιδαλώδες πλαίσιο και την πολυνομία.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να υπερτονίσει, ότι ο νέος Προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και δίνει βαρύτητα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με διασφαλισμένες παροχές, όπως το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα.

Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

  1. Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
  2. Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
  3. Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 58.000 άτομα και οικογένειες που το ετήσιο εισόδημά τους κινείται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τα 170000 ευρώ.
  4. Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».
  5. Αυξημένη δαπάνη κατά 104 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, πρόκειται να λάβει ο ΟΑΕΔ από τον προϋπολογισμό του 2017. Παράλληλα ο Οργανισμός αναμένεται να λάβει σημαντική χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ύψους 505 και 130 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για την υλοποίηση των προαναφερόμενων δράσεων.

Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, δείχνει ότι το 2016, θα είναι το έτος κατά το οποίο θα κλείσει ο κύκλος της ύφεσης και αναδεικνύει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης που βασίζονται στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και κοινωνικά δίκαιου αναπτυξιακού προτύπου.

Ακολουθεί το βίντεο με την ομιλία:

https://www.youtube.com/watch?v=jGT0hA6VAN0&t=10s

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Μοίρασε το άρθρο!