”Δέκα μικροί νέγροι”:Tης Αγκάθα Κρίστι – Γράφει ο Διοικητής του ΑΤ Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος

Δέκα μικροί νέγροι, της Αγκάθα Κρίστι. Γράφει ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

 Σε ένα απομονωμένο νησί της Αγγλίας της δεκαετίας του ’30 θα σας μεταφέρω απόψε, παρουσιάζοντας σας το έργο της Αγκάθα Κρίσι “Δέκα Μικροί Νέγροι¨.

  Το βιβλίο εκδόθηκε το 1939 και έχει μέχρι σήμερα 115 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ κατέχει την έκτη θέση στη λίστα των βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις.

  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας που γράφτηκαν ποτέ.  Το έργο αποτέλεσε υλικό για τρεις κινηματογραφικές παραγωγές

  Η Αγκάθα Κρίστι, για το κλασικό θεατρικό ανέβασμα, άλλαξε τελικά το φινάλε μια και πεθαίνουν τελικά οι οχτώ αντί για όλους στο πρωτότυπο κείμενο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
  Στην βρετανική ακτή του Ντέβον, υπάρχει ένα ιδιόκτητο νησάκι, που λόγω της μορφής του ονομάζεται το Νησί του Νέγρου. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του, ένας πάμπλουτος Αμερικάνος, έχει χτίσει σε αυτό μία υπέροχη έπαυλη. Ο τωρινός ιδιοκτήτης αποτελεί μυστήριο, καθώς υπάρχουν μόνο συγκεχυμένες πληροφορίες γι’ αυτόν.

  10 άνθρωποι που δεν γνωρίζονται και που φαινομενικά δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους, προσκαλούνται να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην έπαυλη. Η μόνη πρόσβαση στο νησί γίνεται με βάρκα, ο βαρκάρης είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να πηγαινοέρχεται όταν ο καιρός είναι καλός. Όλοι όσοι βρίσκονται στην έπαυλη, ενημερώνονται από το πρώτο βράδυ πως θεωρούνται ένοχοι, (ο καθένας) για ένα έγκλημα που έχει μείνει κρυφό και για το οποίο έχουν καταφέρει να μείνουν ατιμώρητοι από την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

  Καθώς ο καιρός χαλάει και τα μαύρα σύννεφα της καταιγίδας καλύπτουν απειλητικά το νησί, οι 10 άνθρωποι που βρίσκονται στην έπαυλη δεν μπορούν να ξεφύγουν.

  Το μυστήριο για το ποιος τους κάλεσε εκεί, παύει να τους απασχολεί όταν ξαφνικά ο πρώτος από αυτούς «πέφτει» νεκρός. Η αρχή μας σειράς μυστήριων θανάτων, που φαίνεται να είναι εμπνευσμένοι από ένα παλιό παιδικό ποίημα, ωθεί τον φόβο και τις υποψίες στα άκρα!

  Ποιος είναι άραγε ο επόμενος; Και ποιος είναι αυτός που έχει πάρει τον νόμο στα χέρια του και, στυγνά, τιμωρεί με θάνατο;

Επιπλέον στοιχεία για το έργο:

  Πόσο εύκολο είναι να κάνεις ένα έγκλημα; Και μετά; Πόσο εύκολα το ξεπερνάς; Μπορείς να το διαχειριστείς ή σε κατατρέχουν οι Ερινύες και σε κυνηγούν οι τύψεις σου για μια ζωή; Πόσο εύκολο είναι, άραγε, να αφήσεις πίσω σου ένα αμαρτωλό ή εγκληματικό παρελθόν; Μπορούμε να κάνουμε στ’ αλήθεια μια νέα αρχή μετά από ένα σοβαρό λάθος ή αυτό είναι μια ουτοπία;

  Το θέμα της ηθικής και της δικαιοσύνης διέπει όλο το έργο. Ο ένοχος πρέπει να τιμωρηθεί για το έγκλημά του. Πρέπει να πληρώσει. Ποιος είναι αυτός που θα πάρει στα χέρια του τη δικαιοσύνη, όμως; Με το να σκοτώσεις έναν εγκληματία, φέρνεις τη δικαιοσύνη ή γίνεσαι και εσύ ένας εγκληματίας;

  Η πλοκή είναι συναρπαστική και συγκινητική, το κοινό μπαίνει στο κλίμα της υπόθεσης από την αρχή και παραμένει καθηλωμένο μέχρι την τελευταία σκηνή…

Πηγές:www.iconsday.com,theaterproject365.wordpress.com,εφημερίδα Βραδινή, www.culturenow.gr, www.noizy.gr

-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Μοίρασε το άρθρο!