Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από COVID-19- Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ECDC για την Ελλάδα

 

Η συνολική επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται από μείωση κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μία ύφεση της COVID-19 μετά από έναν δύσκολο Ιούλιο. Δυστυχώς όμως η κλίμακα με τους θανάτους δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία με τους υπόλοιπους δείκτες.

Αυτό προκύπτει, από την έκθεση του ECDC, όπου γίνεται πρόβλεψη με παρουσίαση διαγραμμάτων σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Γενική εικόνα στην Ευρώπη
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, στις 14 Αυγούστου, η συνολική επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηριζόταν από μείωση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Μόνο τέσσερις χώρες ανέφεραν αύξηση των ποσοστών κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μόνο δύο χώρες (Λετονία και Λιθουανία) ανέφεραν αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 65 ετών και άνω.

Σε ότι αφορά τα ποσοστά θανάτων, σε αυτά σημειώνεται μείωση την τελευταία εβδομάδα (14,1 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), ενώ μόνο τρεις χώρες να αναφέρουν αυξητικές τάσεις.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ στην ΕΕ μειώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ οι δείκτες πληρότητας νοσοκομείων και ΜΕΘ παρέμειναν σταθεροί.Όπως τονίζει το ECDC η αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων που προκάλεσε η BA.4/BA.5 τις τελευταίες εβδομάδες δεν οδήγησε σε αύξηση των νοσηλειών ή των εισαγωγών σε ΜΕΘ σε ολόκληρη την ‘Ήπειρο.’ 

Οι εισαγωγές και η πληρότητα των νοσοκομείων παρέμειναν σε λιγότερο από το 40% του μέγιστου πανδημικού επιπέδου.

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από COVID-19- Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ECDC για την Ελλάδα
Παρά τη συνολική μείωση, από τις 28 χώρες που ανέφεραν στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα, έξι χώρες ανέφεραν αύξηση σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δείκτες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα μοντέλα του ECDC για το επόμενο διάστημα δείχνουν πτωτική πορεία στα κρούσματα, πτωτικές  τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους συνολικά για την ΕΕ.

Εκτιμούν δε, πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει σε 186 ανά 100.000 πληθυσμού, οι νέες εισαγωγές σε 4,9 ανά 100.000 και οι θάνατοι σε 8,9 ανά εκατομμύριο.

Κάνοντας πρόβλεψη για τη χώρα μας, το ECDC αναφέρει πως η μείωση στα κρούσματα θα συνεχιστεί και για την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο σύμφωνα με τα μοντέλα τους φαίνεται πως ανάλογη δεν θα είναι η μείωση του σκληρού δείκτη των θανάτων.

Όπως φαίνεται κοι θάνατοι από COVID-19 αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα (μέχρι τις 27 Αυγούστου).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ το ποσοστό των θανάτων παρ΄όλο που έχει παρουσιάσει μία πτώση από τον Ιούλιο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας.

Ειδικότερα από τις 8-14 Αυγούστου καταγράφηκαν 258 θάνατοι που σημαίνει πως κάθε ημέρα έχαναν τη μάχη με τον ιό κατά μέσο όρο 40 συμπολίτες μας.

Την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα (1-7 Αυγούστου) είχαν καταγραφεί 314 θάνατοι, δηλαδή 30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ή κατά μέσο όσο 44 άνθρωποι την ημέρα. Τέλος, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε 355 θανάτους από κοροναϊό.

Μοίρασε το άρθρο!