Γιάννης Καραθανάσης: Τι λέει ο γιος του αντιπλοιάρχου που έχασε τη ζωή του τη μέρα της κρίσης των Ιμίων

vidgkartn1

Για τον πατέρα του που έπεσε με το ελικόπτερο στα Ιμια, Χριστόδουλο Καραθανάση, μίλησε – για πρώτη φορά στην κάμερα – ο γιός του, Γιάννης Καραθανάσης.

Στην αφήγησή του στο Star, ο 21χρονος γιος του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση μιλά για τις τελευταίες στιγμές του πατέρα του. Αποκαλύπτει ότι αποχαιρέτισε συγγενείς και την οικογένειά του, γνωρίζοντας ότι πήγαινε σε αποστολή αυτοκτονίας.

«Η μητέρα μου ήταν στην δουλειά της και ενημερώθηκε από την τηλεόραση. Δεν είχε καμία ενημέρωση. Εγώ μεγάλωσα με την αλήθεια, δεν μου είπαν ποτέ ψέματα, παρόλο που η αλήθεια είναι πολλές φορές άσχημη. Μου είπαν ακριβώς τι είχε συμβεί και όσο μεγάλωνα, μάθαινα και περισσότερα» είπε. Ο Γιάννης Καραθανάσης περιγράφει την τελευταία ημέρα του πατέρα του:

«Ήταν μια απλή καθημερινή μέρα. Δεν ήταν η σειρά του πατέρα μου στη βάρδια, αλλά έτυχε ο άνθρωπος που είχε βάρδια να μην μπορούν να τον βρουν στο τηλέφωνο κι έτσι κάλεσαν τον πατέρα μου να πάει στα Ίμια. Ο πατέρας μου είχε γνώση της κατάστασης, αυτό η μητέρα μου το κατάλαβε αργότερα. Χαιρέτησε πολλούς συγγενείς, πήρε τηλέφωνα, ήταν ουσιαστικά ένας έμμεσος αποχαιρετισμός, δεν ήταν κάτι που το έκανε πριν από κάθε ταξίδι. Είχε κανονίσει κιόλας να γυρίσει κάποιος το αυτοκίνητο σπίτι».

Ήξερε ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή, αυτοκτονίας. Δεν είχε υπογράψει για την πτήση ότι συμφωνεί. Πέρα από αυτό άφησε τη στολή του και ένα ρολόι που του είχε κάνει δώρο η μητέρα μου, το άφησε μαζί και τη βέρα του στο πλοίο πριν φύγει και είχε πει αυτά να τα δώσετε στην γυναίκα μου. Κάτι το οποίο δεν το έκανε, δεν ήταν φυσιολογικό».

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης πάνω από τα Ιμια

Τα χαράματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, η ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια, έφτασε στο κατακόρυφό της. Στις 04:30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι Τούρκου κομάντος έχουν αποβιβαστεί στη νησίδα Μικρή Ιμια. Πλήρωμα είναι ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Αναφέρουν ότι εντόπισαν όντως 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Από το ΓΕΕΘΑ τος δίνουν εντολή να επιστρέψουν αλλά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος. Η επίσημη εκδοχή της Ελλάδα ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.

31/01/2017

 

Μοίρασε το άρθρο!