Βρετανική έρευνα: Κυρίαρχες εστίες μετάδοσης κορονοϊού σούπερ μάρκετ και σχολεία

Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία αποτελούν υγειονομικές «βόμβες» για την μετάδοση του κορονοϊού Μία νέα έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (PHE) δείχνει ότι κυρίαρχες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα είναι τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία. Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί μελετητές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ιχνηλάτησης, κατέγραψαν τις επισκέψεις που είχαν πραγματοποιήσει 128.808 κρούσματα κορονοϊού πριν ανιχνευτούν θετικοί και ανακάλυψαν πως οι περισσότεροι είχαν επισκεφτεί τα σούπερ μάρκετ, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sun», η έρευνα της PHE κατέγραψε στοιχεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία (9 Νοεμβρίου – 15 Νοεμβρίου). Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι 128.808 Βρετανοί πολίτες, λίγο πριν ανιχνευτούν θετικοί στον κορονοϊό, είχαν επισκεφτεί τα παρακάτω μέρη:
  • Το 18,3% των κρουσμάτων της έρευνας είχαν επισκεφθεί κάποιο σούπερ μάρκετ
  • Το 12,7% κάποιο Γυμνάσιο
  • Το 10,1% κάποιο Δημοτικό σχολείο
  • Το 3,6 %  κάποιο νοσοκομείο
  • Το 1,5%  κάποιο ξενοδοχείο
  • Το 1,4 κάποιο γυμναστήριο
  • Το 1,1% κάποιο εστιατόριο
  • και το 1,0% κάποια καφετέρια

Σημειώνεται ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη Μεγάλη Βρετανία θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 2 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, να υποστηρίζει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε πότε θα αρθεί το lockdown.

Λουκέτο σε παμπ και τα εστιατόρια εξαιτίας του κορονοϊο

Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παμπ και των εστιατορίων της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2021 εξαιτίας των μέτρων που τους έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορονοϊού, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent».

Η μελέτη που εκπόνησαν οι οργανώσεις British Beer and Pub Association, UK Hospitality και British Institute of Innkeeping, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 72% των επιχειρήσεων εκτιμούν «ότι δεν θα είναι πλέον βιώσιμες το 2021 και πως θα βάλουν λουκέτο».  Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις οργανώσεις καταγγέλλουν «τον καταστροφικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν για τον τομέα οι κυβερνητικοί περιορισμοί».

«Χωρίς αλλαγή προσέγγισης και περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος του τομέα μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σ’ έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει χαμένες επιχειρήσεις και χαμένες θέσεις εργασίας, χωρίς να μιλήσουμε για αγαπημένους χώρους που θα κλείσουν για πάντα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: ΛΙΝΟΥ-ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ e-shopping από τα σούπερ μάρκετ

Μοίρασε το άρθρο!