Βρετανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη για την Μέι – Χάνει την αυτοδυναμία -Τα πρωτοσέλιδα των Αγγλικών ΜΜΕ

images (6)111images (6)111

720_519783_ef97f6801d-9313324ef261ef4d

Σύμφωνα με το κοινό κοινό exit poll που πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό των BBC, ITV και SKy News, οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι αναμένεται να εκλέξουν 314 βουλευτές, οι Εργατικοί 266, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα 34 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14 έδρες, και οι Πράσινοι 1 έδρα. Το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) φέρεται να μένει εκτός κοινοβουλίου.

Για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες σε σύνολο 650. Εάν το αποτέλεσμα που προβλέπουν τα exit polls επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι. Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

O σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακ Ντόνελ, τόνισε ότι εάν οι προβλέψεις ανταποκρίνονται στα πραγματικά αποτελέσματα τότε η Μέι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησής της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του exit poll, το Συντηρητικό Κόμμα χάνει 17 έδρες, σε σχέση με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Εργατικό Κόμμα ενισχύεται κατά 34 έδρες. Παράλληλα, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα χάνει 22 έδρες.

Κόρμπιν: “Η κυρία Μέι πρέπει να παραιτηθεί”

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την απογοητευτική επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.

 

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.

Μέι: “Η χώρα έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας”

“Η Βρετανία έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας και οι Συντηρητικοί θα την διασφαλίσουν” ήταν η απάντηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον Κόρμπιν, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική της περιφέρεια, Μέιντενχεντ στη Νότια Αγγλία.

«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν ευτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Όχι από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε κυβέρνηση συνασπισμού

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Θα στηρίξει τη Μέι το Δημοκρατικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Κατρακύλησε η στερλίνα με την ανακοίνωση του exit poll

Το θρίλερ με την αυτοδυναμία επηρέασε άμεσα την στερλίνα αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll. Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε πτώση τόσο έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 1,2792 δολάρια, καθώς και έναντι του ευρώ κλείνοντας στο 1,14.

Βρετανικός τύπος: “Σοκ για τη Μέι, η Βρετανία στην κόψη του ξυραφιού”

Για στρατηγική ήττα της Τερέζα Μέι κάνει λόγο ο βρετανικός τύπος, καθώς όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα φθάσουν οι Συντηρητικοί της πολυπόθητη αυτοδυναμία.

«Το μεγάλο στοίχημα της Μέι απέτυχε», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».

«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.

«Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph.

«Mayhem» (χάος), είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους».

«Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος» με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ».

Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε κατά καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται.

«Κρεμασμένη από μια κλωστή» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Daily Mirror.

Οι Financial Times κάνουν λόγο για στοίχημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού που της γύρισε μπούμερανγκ.

«Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror που δημοσιεύει την φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει την θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Εκλογές υπό τρομοκρατική απειλή

Με το μυαλό τόσο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά κυρίως στην τρομοκρατική απειλή που έχει κυριεύσει τη χώρα προσήλθαν οι Βρετανοί στις κάλπες, για τις πιο κρίσιμες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Η ημέρα μόνο ήρεμα δεν κύλησε, αφού σε δύο περιπτώσεις συναγερμός στις αρχές. Η πρώτη ήταν η εκκένωση της πλατείας Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο και η δεύτερη η εκκένωση ενός νοσοκομείου στο Λιντς.

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας προβλέφθηκαν για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι.

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο είναι μεγάλος. Οι Συντηρητικοί θεωρούνται πιο «στιβαροί» σε θέματα ασφαλείας, ωστόσο δέχθηκαν πολλές επικρίσεις επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και επειδή προχώρησαν στην περικοπή 20.000 θέσεων στην αστυνομία από το 2010.

Τα εκκεντρικά παπούτσια της Τερέζα Μέι που τράβηξαν τα βλέμματα

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μαζί με τον σύζυγό της Φίλιπ ψήφισαν στο εκλογικό κέντρο στο Sonning του Berkshire.

Για άλλη μια φορά τα βλέμματα τράβηξαν τα εκκεντρικά παπούτσια που επέλεξε να φορέσει η Τερέζα Μέι.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε όλοι εδώ. Σήμερα είναι γιορτή της δημοκρατίας, Μόλις ψήφισα και είμαι πολύ περήφανος για την καμπάνια μας. Σας ευχαριστώ και πάλι», ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μόλις βγήκε από το κέντρο όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Πηγή: theguardian.com

Πηγή: The Guardian

Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter/@AdamPHarwood, @BlueBaby67, @beingahistorian, The Guardia

Μοίρασε το άρθρο!