Ανασχηματισμός: Ετοιμάζονται κόκκινες και κίτρινες κάρτες

Στο προσκήνιο έχουν έρθει τα σενάρια για τον ανασχηματισμό που φαίνεται πως ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι αλλαγές προβλέπονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, σαρωτικές.

Όπως σε κάθε ανασχηματισμό στο «μπλοκάκι» υπάρχουν οι αμετακίνητοι, οι μετακινούμενοι κι εκείνοι που θα δεχθούν κίτρινες αλλά και κόκκινες κάρτες.

Αμετακίνητοι φαίνεται πως είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ένα υπουργείο που «καίει» και δεν αναμένεται να σταματήσει να είναι στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, είναι το υπουργείο Παιδείας. Η πανδημία και το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης της στους μαθητές, είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια, εκτός κι εντός κυβέρνησης, για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν είναι μόνο οι καταλήψεις των μαθητών και οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών αλλά και η επιθετική στάση του υπουργείου που κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ακόμα και το θέμα των τεράστιων μασκών, παρόλο που δεν ήταν πλήρως θέμα του υπουργείου Παιδείας, σε επίπεδο κοινωνίας χρεώθηκε στη Νίκη Κεραμέως. Έχει αρχίσει, άλλωστε, και είναι ορατό με γυμνό μάτι ότι η υπουργός και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη κινούνται με διαφορετική λογική και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στην περίπτωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, χρεώνεται από κυβερνητικούς κύκλους το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σε καιρούς πανδημίας οι καθυστερημένες αντιδράσεις για την προσαρμογή και την αύξηση των δρομολογίων αλλά και των λεωφορείων δεν είναι αμελητέες. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκθέτουν τον υπουργό και στο Μαξίμου.

Το υπουργείο Εργασίας είναι έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο υπουργείο. Ο Γιάννης Βρούτσης έχει αναλάβει φορτίο υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά δεν αποκλείεται να μετακινηθεί, ειδικά μετά την τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού του «έμπιστου» του πρωθυπουργού και τεχνοκράτη Πάνου Τσακλόγλου. Το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, είναι από αυτά που επανέρχεται για το υπουργείο.

Ένα άλλο υπουργείο που είναι στο στόχαστρο και θεωρείται πρώτης γραμμής – και λόγω πανδημίας – είναι το υπουργείο Υγείας. Η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια δεν είναι καινούργια υπόθεση. Έτσι, περίπτωση αλλαγής υπουργικής θέσης είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκρίνεται για τη θέση του υπουργού.

Για τον Άδωνη Γεωργιάδη τα πράγματα δεν φαίνεται πως είναι ρόδινα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οι μειωμένες αρμοδιότητες του έχουν αυξήσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, στις οποίες επιδιώκει να έχει ένα αρχηγικό προφίλ, ειδικά σε θέματα δημόσιας τάξης, καταλήψεων και κινητοποιήσεων. Δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός κυβέρνησης αλλά η μετακίνηση του μάλλον είναι προ των πυλών.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ουσιαστικές τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, οπότε οι αλλαγές θα φτάσουν μέχρι εκεί και θα είναι σαρωτικές, όπως υποστηρίζεται από έγκυρες εκτιμήσεις του κυβερνητικού περιβάλλοντος.

Τέλος, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για υπουργοποίηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Μοίρασε το άρθρο!