Ακίνητα: Σε σταθερή ανοδική τροχιά οι τιμές των διαμερισμάτων

Ανεµπόδιστη παραµένει η άνοδος των τιµών στην αγορά κατοικίας, µε τις εκτιµήσεις των παραγόντων για περαιτέρω αύξηση των αξιών το πρώτο τρίµηνο της φετινής χρονιάς να επιβεβαιώνονται από τη χθεσινή έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

 Τροχιά ανάκαµψης

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαµψης, κάτι ήταν αναµενόµενο µετά την πορεία σταθεροποίησης που εµφάνισε τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το πρώτο τρίµηνο του 2018 οι τιµές διαµερισµάτων είχαν µειωθεί κατά 0,2%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2017, ενώ είχαν υποχωρήσει 1% και 2,4% τα έτη 2017 και 2018, αντίστοιχα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η διαφορά ως προς την αύξηση των τιµών µεταξύ νέων και παλαιών, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών, διαµερισµάτων είναι πενιχρή.

Και αυτό επειδή οι τιµές αυξήθηκαν 4% στα νεόδµητα διαµερίσµατα, µε το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 3,9% στα παλαιά. Ενας από τους βασικούς λόγους για τη µικρή αυτή διαφοροποίηση είναι το γεγονός ότι ο αριθµός των κατοικιών που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν την τελευταία πενταετία υπήρξε περιορισµένος. Στον αντίποδα, η ζήτηση για παλαιά διαµερίσµατα παρέµεινε υψηλή.

Ποιες περιοχές κρατούν τα σκήπτρα της ανόδου; Η Αθήνα, όπου κατά το πρώτο τρίµηνο της χρονιάς οι τιµές ενισχύθηκαν κατά 5,8% (από -0,1% το αντίστοιχο διάστηµα του 2018), µε τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί µε άνοδο 3,9%, έναντι πτώσης 0,3% τους τρεις πρώτους µήνες του 2018. Στις άλλες µεγάλες ελληνικές πόλεις οι τιµές αυξήθηκαν 1,9% από 0,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οπως εξηγούν οι µεσίτες, η άνοδος των τιµών είναι αποτέλεσµα της απόκτησης τα τελευταία χρόνια µεγάλου αριθµού ακινήτων σε χαµηλές τιµές, ως επί το πλείστον από ξένους, µεταξύ των οποίων Κινέζοι, Ισραηλινοί, Ρώσοι και Τούρκοι, που προχώρησαν σε επενδύσεις ελάχιστου ύψους 250.000 ευρώ, µε στόχο να εξασφαλίσουν άδεια διαµονής µέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας. Σηµαντική, βέβαια, ώθηση στην αγορά κατοικίας έδωσαν και οι βραχυπρόθεσµες µισθώσεις που «αφαίρεσαν» από την αγορά σηµαντικό αριθµό ακινήτων που διατίθενται προς σύντοµης διάρκειας εκµετάλλευση.

Την ίδια στιγµή, η µεγάλη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, σε συνδυασµό µε τη γήρανση του πληθυσµού (ένα άτοµο ηλικίας 20 ετών το 2010, σήµερα εννέα χρόνια µετά, παρουσιάζει αυξηµένες στεγαστικές ανάγκες), έχουν αυξήσει τη ζήτηση όχι µόνο για αγορά, αλλά και για ενοικίαση. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει τους ξένους επενδυτές λόγω και των χαµηλών τιµών, σε σύγκριση µε αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια µονοκατοικία

untitled.png

Μοίρασε το άρθρο!