Έρχονται τσουχτερές τιμές για τα εμβόλια του κορονοϊού

To 2023 είναι και το έτος λήξης των κυβερνητικών συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Το 2023 αναμένεται να είναι το έτος λήξης των συμβάσεων των Κυβερνήσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Pfizer και η Moderna αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσουν επίσημα τις εμπορικές τιμές των εμβολίων.

Από ότι φαίνεται από τις τιμές που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα, τα 130 δολάρια είναι η οροφή. Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών, το εμβόλιο θα τεθεί άνευ κόστους σε άτομα με ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση.

Μεταξύ 110 – 130 δολαρίων η τιμή του εμβολίου της Pfizer

Σύμφωνα με το Reuters, η Pfizer αναμένεται να τετραπλασιάσει την τιμή του εμβολίου κατά του κοροναϊού, φτάνοντας σε περίπου 110 έως 130 δολάρια ανά δόση μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος αγοράς της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.  Επί του παρόντος η Κυβέρνηση περίπου 30 $ ανά δόση στην Pfizer και τον Γερμανό συνεργάτη BioNTech SE. Το 2023, τα εμβόλια θα διατίθενται στο εμπόριο μετά τη λήξη της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ.

Ως προς το μέγεθος της αγοράς, η Pfizer είπε ότι αναμένει ότι η αγορά θα είναι περίπου το μέγεθος της αγοράς εμβολίων γρίπης σε ετήσια βάση για ενήλικες, ενώ η παιδιατρική αγορά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί με βάση τα εμβόλια που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής. Περίπου 14,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. έλαβαν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της κυκλοφορίας. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας επανεμβολιασμού του 2021, πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το τρίτο εμβόλιο, παρόλο που μόνο ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι ήταν επιλέξιμοι σε εκείνο το σημείο.

Η CEO της Pfizer, Λούκιν είπε ότι αναμένει ότι η αγορά των εμβολίων θα μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η κίνηση εξαρτάται από την εξάντληση της συμβατικής προμήθειας από την κυβέρνηση. 

Ίδια η τιμή και για την Moderna

Όπως η Pfizer, έτσι και η Moderna αναμένεται να ορίσει την τιμή μεταξύ των 110 με 130 δολαρίων ανά δόση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το εύρος των τιμών που εξετάζονται είναι παρόμοιο με αυτό που η Pfizer Inc. ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι εξέταζε για το εμβόλιο που ανέπτυξε με την BioNTech SE.

Ακόμη, η αναμενόμενη τιμή για τις εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι σημαντικά υψηλότερες από το κόστος ανά δόση στα συμβόλαια προμήθειας της Moderna με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πόσο κοστίζουν τα ενισχυτικά εμβόλια

Τα ενημερωμένα ενισχυτικά εμβόλια της Moderna κοστίζουν περίπου 26 $ ανά δόση σε μια ομοσπονδιακή σύμβαση προμήθειας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022. Το αρχικό εμβόλιο κόστιζε περίπου 15 έως 16 $ ανά δόση σε προηγούμενα συμβόλαια προμήθειας.

Μέχρι σήμερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αγοράσει όλες τις δόσεις των εμβολίων Covid-19 και τις έχει διαθέσει χωρίς κόστος στους καταναλωτές. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μετά την εξάντληση της προμήθειας που εξασφαλίζεται βάσει ομοσπονδιακών συμβάσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να στραφούν στην τυπική εμπορική διανομή. 

Σε συζητήσεις με νοσοκομεία και φαρμακεία

Η Moderna βρίσκεται σε συζητήσεις με νοσοκομειακά συστήματα, φαρμακεία και διευθυντές παροχών φαρμακείων για να ευθυγραμμίσει τη διανομή του εμβολίου της ενόψει μιας πιθανής εκστρατείας που θα προτείνει στους πολίτες να λάβουν την ενισχυτική δόση μέσα στο φθινόπωρο, είπε ο κ. Bancel.

Υψηλά ιστάμενα στελέχη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αναμένουν ελάχιστες πωλήσεις εμβολίων για τον Covid-19 περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, με τη δυνατότητα για την αγορά περισσότερων δόσεων. Για ολόκληρο το έτος 2022, κατέγραψε περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων Covid-19.

Η εταιρεία αυξάνει την εστίασή της σε πιθανά νέα προϊόντα πέρα από το εμβόλιο Covid-19, όπως ένα εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό ή RSV. Η Moderna αναμένει να αναφέρει σύντομα αποτελέσματα από μια μεγάλη μελέτη για το εμβόλιο RSV, είπε ο κ. Bancel.

Μοίρασε το άρθρο!