Kρυολόγημα: η καλύτερη άμυνα για να το αντιμετωπίσεις

ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

 Η ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

Τα κρυολογήματα είναι ιώσεις που μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον χειμώνα αλλά και σε περιόδους απότομων μεταβολών των θερμοκρασιών του περιβάλλοντος. Επειδή προκαλούνται από κάποιον ιό που αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα μας, τα αντιβιοτικά φάρμακα που εξουδεταιρώνουν τα βακτηρίδια έξω από τα κύτταρα δεν μπορούν να βλάψουν έναν ιό κρυολογήματος. Σ’ αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε διαφορετικά μέσα και τρόπους για να αντιμετωπιστεί το κρυολόγημα με τον πλέον ενδεδειγμένο πρώτα την πρόληψη και μετέπειτα τη θεραπεία.

Ένας βασικός λόγος που «χτυπούν» αυτές οι ασθένειες (κρυολόγημα, γρίππη κ.λ.π) περισσότερο τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, είναι ότι τους χειμωνιάτικους μήνες διαβιούμε, λόγω κρύου, σε κλειστούς χώρους. Κατά συνέπεια στο κλειστό περιβάλλον, συγκεντρώνονται ιοί και βακτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επικινδυνότητα προσβολής από τη φορτισμένη αναπνοή. Για το λόγο αυτό πρέπει να αερίζουμε κάθε μέρα τους χώρους του σπιτιού και της εργασίας.

Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας που ευθύνεται για την ύπαρξη των κρυολογημάτων είναι και η πτώση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σίγουρα μια γερή άμυνα μπορεί να εξουδετερώσει μια οποιαδήποτε επίθεση που δέχεται αρκεί να είναι δυνατότερη από τον εισβολέα. Γι αυτό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό μας σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να αθλούμαστε (γυμναστική, περπάτημα, γιόγκα κ.λ.π), αλλά να είμαστε επίσης σε καλή ψυχολογική και οργανική κατάσταση. Δηλαδή όχι άγχος, όχι στρες, όχι συνεχόμενα αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις, αλλά καλή διάθεση, θετική σκέψη, όμορφες και ευεργετικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε στον εαυτό μας χρόνο για βιώματα και πράξεις που μας θρέφουν, μας ηρεμούν και μας ισορροπούν.

Ο επαρκής, βαθύς, ήρεμος και αν είναι δυνατόν συνεχόμενος ύπνος από τις 11.00 μ.μ. συντελεί ουσιαστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.  Μόνο όταν κοιμόμαστε, το συκώτι μας έχει την ευκαιρία να αποθηκεύει και να καθαρίζει το αίμα ολόκληρου του οργανισμού, ώστε κατά την διάρκεια της ημέρας, να κυκλοφορεί παντού, να θρέφει και να ζεσταίνει τους ιστούς και να έχει μια ισχυρή άμυνα σε εισβολείς που απειλούν την υγεία μας. Αν το σώμα και ο νους δεν βυθίζονται σε ύπνο τις νυχτερινές ώρες, η δυνατότητα αυτή χάνεται σε μεγάλο ποσοστό και σε βάθος χρόνου εξασθενεί η αμυντική ικανότητα του σώματος.

Όσον αφορά στη διατροφή μας όσο πιο σωστή και πλήρης είναι τόσο καλύτερη υγεία θα έχουμε. Τρώμε φρούτα και λαχανικά της εποχής (αφήστε επιτέλους τη ντομάτα και το αγγούρι για το καλοκαίρι) και φροντίζουμε να είναι βιολογικά γιατί είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες και υπολλείμματα φυτοφαρμάκων. Δεν παραλείπουμε να λαμβάνουμε ενισχυμένες δόσεις βιταμίνης C τρώγοντας ακτινίδια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ κ.α.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που θα κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος τα οποία είναι ο ρινικός κατάρους ή και το μπούκωμα της μύτης και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ο ερεθισμένος λαιμός, ο βήχας, ο πονοκέφαλος, ο μυικός πόνος και στο τέλος πιθανά και ο πυρετός.

Από τα πρώτα συμπτώματα καλό είναι να αρχίσουμε την επέμβαση. Με τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος ή και του πονόλαιμου φτιάξτε και πιείτε ένα έγχυμα με τα ακόλουθα κοινά μπαχαρικά. Σε 500ml νερό προσθέστε:

  • 30γρ. φρέσκο τζίντζερ κομμένο σε φέτες
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα κευλάνης κομένο σε κομματάκια (το προσθέτετε τα τελευταία 5’ για να μην πικρίσει)
  • ένα κουταλάκι σπόρους κορίανδρου
  • 3 γαρίφαλλα
  • μία φέτα λεμονιού

Φέρτε σε κοχλασμό και σιγοβράστε με κλειστό καπάκι για 15’, κατόπιν σουρώστε και πίνετε ένα φλυτζάνι καυτό έγχυμα κάθε δύο ώρες. Μπορείτε να γλυκάνετε το τσάι, για ευκολία στην κατάποση, με λίγο μέλι.

Επίσης μόλις καταλάβετε πως αρχίζει να «χτυπάει» το κρυολόγημα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ. Πάρτε κάψουλες των 200mg μέχρι και τρεις φορές την ημέρα, κατά την έναρξη της οξείας φάσης των λοιμώξεων, ή χρησιμοποιείστε 10ml βάμμα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό για τον ερεθισμένο λαιμό.

Μην ξεχνάτε ποτέ το σκόρδο! Σε οξείες καταστάσεις μπορούμε να πάρουμε 3-6 σκελίδες σκόρδο (προφανώς όχι σκέτο), κάτι που επίσης προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης. Όμως προσοχή, σε μεγάλη δοσολογία απαγορεύεται σε εγγύους και θηλάζουσες.

Εάν κλείσει η μύτη και έχετε βήχα, τότε το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι ισχυρό αντισηπτικό και χρησιμοποιείται κάνοντας εισπνοές ατμού με ευκάλυπτο για την αποσυμφόρηση της μύτης ή σε διάλυμα κάνοντας εντριβή στο στήθος για τον βήχα.

Τον Δεκέμβρη πάμε βόλτα στο βουνό και μαζεύουμε τους καρπούς της αγριοτριανταφυλλιάς, αυτούς τους κόκκινους που τους αποκαλούμε κυνόροδα. Είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη C. Τους αποξηραίνουμε και τους φυλλάσουμε σε γυάλινο βάζο. Στο κρυολόγημα ή και για πρόληψη, χαράζουμε μερικούς καρπούς, τους ρίχνουμε σε βραστό νερό για 10’ και πίνουμε το νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε μελισσόχορτο, τσάι του βουνού ή ευπατόριο και να πιούμε 3-4 φορές τη μέρα.

Μην ξεχνάμε ποτέ και την θαυματουργή πρόπολη των μελισσών. Λίγες σταγόνες βάμμα στο τσάι ή σε χλιαρό νερό ενισχύουν τον οργανισμό από το στάδιο της πρόληψης έως και της ασθένειας. Οι γαργάρες ή ο ψεκασμός εσωτερικά κάνουν πολύ καλό στο ερεθισμένο λαιμό.

Επίσης για τον ερεθισμένο λαιμό και την φαρυγγίτιδα είναι εξαιρετικό το τσάι φασκόμηλου.

Άφησα για το τέλος το εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ. Ένα απαραίτητο σκεύασμα για κάθε σπιτικό φαρμακείο. Είναι αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητισιακό. Θα το βρείτε στα φαρμακεία. Πάρτε 10-15 σταγόνες μέσα σε νερό 3 φορές τη μέρα.

Αυτά και να πλένετε πολύ συχνά τα χέρια σας ακόμα και όταν προσφέρετε μια αγκαλιά στο συνάνθρωπο που υποφέρει. 

Γράφει η Άρτεμις Καρνέζη, Θεραπεύτρια, Καθηγήτρια Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (Π.Κ.Ι.), Βελονισμού και Ρεφλεξολογίας σε συνεργασία με τον Απόστολο Σέληνα, βιοκαλλιεργητή και βιοπτηνοτρόφο.

Βιβλιογραφία:

  1. Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων. Penelope Ody. Εκδόσεις Γιαλλέλης
  2. Πλήρης οδηγός για τα βότανα. Εκδόσεις Ψύχαλος
  3. Το πράσινο φαρμακείο-Βοτανοθεραπείες. Dr James A. Duke. Εκδόσεις Ψύχαλος
  4. 30/01/2017

 

Μοίρασε το άρθρο!