Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις πλατείες των 24 πόλεων στα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις πλατείες των 24 πόλεων στα συλλαλητήρια που διεξάγονται αυτή τη στιγμή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Από τον Λαγκαδά και τη Βέροια, την Καστοριά και την Καβάλα, τη μακρινή Ρόδο και τα Χανιά, οι πολίτες διαμαρτύρονται καθώς οι συνομιλίες για την ονομασία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα συλλαλητήρια που ξεκίνησαν στις 19:30 έχουν ως επίκεντρο την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπου οι χιλιάδες διαδηλωτές δίνουν δυναμικό παρών.

Βασικό αίτημα των συλλαλητηρίων είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, αλλά και να μην γίνει αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας και γλώσσας.

Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Θήβα, αλλά και Κως, Λάρισα, Βόλος, Σιάτιστα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα είναι οι 24 πόλεις λαμβάνουν χώρα οι διαδηλώσεις.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο (live) από το livemedia.gr. 

Δείτε live εικόνα από την Πέλλα. 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΡΟΔΟΣ

Η κεντρική συγκέντρωση, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ όλα τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν ταυτόχρονα, στις 7.30΄ το βράδυ, στις κεντρικές πλατείες στη Βέροια, το Κιλκίς, το Πολύκαστρο, την Έδεσσα, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Φλώρινα, την Πτολεμαϊδα, τη Σιάτιστα και την Καστοριά.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΕΡΟΙΑ

Λίγες ώρες πριν οι συμμετέχοντες συγκεντρωθούν στις πλατείες η επιτροπή αγώνα, με ανακοίνωσή της καλούσε τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να λάβει μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια, χωρίς «ακρότητες» και να αναλογιστούν «τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΕΡΟΙΑ

Κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, όπως «Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία», «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ στους συγκεντρωθέντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι σωματείων, ιεράρχες, κ.α. Μεταξύ των ομιλητών, στο συλλαλητήριο της Παλιάς Πέλλας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι παραχαράσσει την ιστορία, ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αστυνομικές αρχές, μέχρι το βράδυ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΕΡΟΙΑ

Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Από νωρίς το απόγευμα περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντας διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό.

Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμός, Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι «η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους».

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός – ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Στην πόλη της Δράμας, ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαντουβάλου.

Στη Δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα, ενώ οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Μοίρασε το άρθρο!