55 γυναίκες με covid-19 γέννησαν στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου και τα μωρά τους δεν νόσησαν από κορωνοϊό

Συνολικά 89 έγκυες γυναίκες νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως αναφέρεται σε άρθρο που υπογράφουν από την Α΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, οι: Θεμιστοκλής Μίκος, Αν. Καθηγητής, Αναστάσιος Χατζηαγγέλου, Επιμελητής Α΄, Ευαγγελία Σαράντη, Μαία Προϊσταμένη Αίθουσας Τοκετών, Γρηγόρης Γκριμπίζης, Καθηγητής.

Όπως επισημαίνεται, στο χρονικό αυτό διάστημα έγιναν 55 τοκετοί σε θετικές επίτοκες. To 50% γέννησε φυσιολογικά.

Τρεις έγκυες νοσηλεύθηκαν με βαριά λοίμωξη λόγω του νέου κορωνοϊού και χρειάστηκε να διασωληνωθούν και να παραμείνουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς υποστήριξη. Στις δύο από αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε καισαρική τομή και τοκετό πολύ πρόωρου νεογνού. Και οι τρεις έγκυες που διασωληνώθηκαν εξήλθαν από τη ΜΕΘ και πήραν εξιτήριο σε καλή κατάσταση. Η τρίτη ασθενής ολοκλήρωσε την εγκυμοσύνη της, αφού εξήλθε από το Νοσοκομείο. Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό νεογνού το οποίο νόσησε με Covid-19.

«Τα μέγιστα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των εγκύων με Covid-19 που προσέρχονται στο Νοσοκομείο συνεχίζει να καταβάλλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Α΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, τονίζοντας ωστόσο ότι το ισχυρότερο όπλο για τον περιορισμό της συχνότητας των βαρέων περιστατικών αποτελεί ο εμβολιασμός», σημειώνει το νοσοκομείο σε ανάρτηση στο Facebook.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Διαχείριση της εγκυμοσύνης στην πανδημία

Από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, η Α΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική αποτελεί Κλινική Covid Αναφοράς για τα μαιευτικά περιστατικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η κίνηση και η αρχική διαχείριση όλων των ύποπτων και επιβεβαιωμένων μαιευτικών-γυναικολογικών περιστατικών Covid-19 διεκπεραιώνεται στη Βραχεία Γυναικολογική Κλινική που φιλοξενείται στο χώρο της πρώην Νεφρολογικής κλινικής.

Η στελέχωση έχει γίνει από τους ιατρούς και τις μαίες της Κλινικής, που μαζί με το απαιτούμενο παραϊατρικό προσωπικό συμμετέχουν στη διακίνηση των αρνητικών, των ύποπτων αλλά και των θετικών περιστατικών. Στην περίπτωση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο τοκετός (φυσιολογικά ή με καισαρική) ή στις περιπτώσεις επείγουσας γυναικολογικής επέμβασης, η ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο της Βραχείας, που έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να υπάρχει δυνατότητα νεογνολογικής υποστήριξης. Τα νεογνά που θα γεννηθούν από μητέρες θετικές στην Covid-19 παρακολουθούνται στενά στην Νεογνολογική Κλινική.

Η αρχική προδιαλογή των ασθενών γίνεται στα Γυναικολογικά/Μαιευτικά ή και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από τη μαία. Σε κάθε ασθενή που προσέρχεται για εξέταση γίνεται μοριακό τεστ (PCR) για τον νέο κορονοϊό. Οι ασθενείς/επίτοκες παραμένουν και νοσηλεύονται στη Βραχεία Κλινική έως την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, οι επίτοκες παραμένουν στη Βραχεία Κλινική έως και τον τοκετό τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα περιστατικά μετακινούνται στην Covid-1 Κλινική. Ο τοκετός, η καισαρική τομή ή οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση θετικών περιστατικών πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα των χειρουργείων της Βραχείας Νοσηλείας που έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί για αντίστοιχες επεμβάσεις.

Από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, εξετάσθηκαν στη Βραχεία Covid-19 της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής 2.070 γυναίκες, εκ των οποίων οι 1.511 ήταν έγκυες και οι 559 αντιμετώπιζαν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1.003 και 89 έγκυες διαγνώσθηκαν θετικές. Στο χρονικό αυτό διάστημα έγιναν 55 τοκετοί σε θετικές επίτοκες. To 50% γέννησε φυσιολογικά.

Τρεις έγκυες νοσηλεύθηκαν με βαριά λοίμωξη λόγω του νέου κορονοϊού και χρειάστηκε να διασωληνωθούν και να παραμείνουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς υποστήριξη. Στις δύο από αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε καισαρική τομή και τοκετό πολύ πρόωρου νεογνού. Και οι τρεις έγκυες που διασωληνώθηκαν εξήλθαν από τη ΜΕΘ και πήραν εξιτήριο σε καλή κατάσταση. Η τρίτη ασθενής ολοκλήρωσε την εγκυμοσύνη της, αφού εξήλθε από το Νοσοκομείο. Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό νεογνού το οποίο νόσησε με Covid-19.

Αν και όλο το ανθρώπινο δυναμικό καταβάλλει τα μέγιστα για την καλύτερη έκβαση των περιστατικών, ο εμβολιασμός αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τον περιορισμό της συχνότητας των βαρέων περιστατικών”.

Μοίρασε το άρθρο!