Συνολικά 128 χώρες εκ των 193 χωρών – μελών του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφισίματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Μόλις εννέα χώρες καταψήφισαν το καταδικαστικό για τις ΗΠΑ ψήφισμα, ενώ 35 απείχαν από τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο για το ψήφισμα, ωστόσο η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά και, παρά τις απειλές του Τραμπ για διακοπή οικονομικής βοήθειας σε όποια χώρα ταχθεί εναντίον του, οδήγησε την Ουάσινγκτον σε μια πρωτοφανή ήττα – απομόνωση στον ΟΗΕ.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Τραμπ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι ο πρώτος που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση από την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους το 1948, καθώς όλες οι χώρες στον πλανήτη αναγνωρίζουν το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα και διατηρούν εκεί τις πρεσβείες τους.



