Χαλκιδική: Μεγάλο πλήγμα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια – Σε τι τιμές θα κινηθούν φέτος

Υποτονικές οι κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα της Χαλκιδικής για τον Ιούνιο – Πλήγμα η αύξηση της βενζίνης για οδικό τουρισμό και αύξηση κόστους λειτουργίας στο 300%

Δεν ξεπερνούν το 20-25% οι κρατήσεις που υπάρχουν αυτήν την στιγμή για τον Ιούνιο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα της Χαλκιδικής, ωστόσο η εικόνα είναι καλύτερη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σήμερα είναι ανοιχτό μόνο το 10% του δυναμικού των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική αλλά η εκτίμηση είναι ότι από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου μέχρι και τις 10 Ιουνίου θα ανοίξει μεγαλύτερος αριθμός καταλυμάτων. Παραδοσιακά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπάρχει κίνηση στην περιοχή, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι μιλάμε μόνο για τρεις μέρες το μήνα. Εκτός από το πρόβλημα που εντοπίζεται στις κρατήσεις στα άκρα της σεζόν, αυτό που τους ανησυχεί, είναι το πολύ αυξημένο κόστος λειτουργίας που ξεπερνά και το 300%, όπως λένε. Παρόλα αυτά όμως οι τιμές του θα διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. 

«Είναι ελάχιστες οι κρατήσεις που έχουμε, τουλάχιστον για τον Ιούνιο, δεν ξεπερνούν το 20-25% συνολικά. Ό,τι κρατήσεις υπάρχουν αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και στηρίζονται στους παλιούς πελάτες μας. Το συγκεκριμένο διάστημα η πληρότητα πλησιάζει το 50 με 60% σχέση με το 2019», επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΤyposThes»  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Ούτε για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπάρχουν ιδιαίτερες κρατήσεις προς το παρόν ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν την τελευταία στιγμή. Ενώ τα μηνύματα ήταν θετικά και υπήρχε ένα καλό κλίμα, από την περασμένη Δευτέρα υπήρξε αλλαγή και οι κρατήσεις έκαναν πάλι «κοιλιά», σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου. Έτσι, αυτήν την στιγμή οι κρατήσεις είναι κυρίως από ρουμάνους τουρίστες και αφορούν όλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπάρχει και ένα πελατολόγιο από Σέρβους που κλείνουν σε καταλύματα που πηγαίνουν συνήθως κάθε χρόνο. Κατά τα άλλα κάποια καταλύματα που έχουν και πρωινό δουλεύουν και με γερμανόφωνους. 

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν καθώς ο Ιούνιος πλησιάζει και δεν έχουν τις κρατήσεις που περίμεναν. «Του Αγίου Πνεύματος παραδοσιακά έχουμε κόσμο αλλά όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα τριήμερο μόνο μέσα στο διάστημα ενός μήνα», όπως λέει ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ επιπλέον σημειώνει ότι στα άκρα της σεζόν (Μάιο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο) οι πελάτες που έρχονται είναι συνήθως πιεσμένοι και ξοδεύουν λιγότερα.

Κατά κύριο λόγο η Χαλκιδική δέχεται οδικό τουρισμό και οι τιμές των καυσίμων που έχουν πάρει την ανιούσα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς τουρίστες  από τα Βαλκάνια.

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στη Βουλγαρία μπήκε προχθές πλαφόν στα καύσιμα γεγονός που έδωσε ανάσα στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, καθώς παραδοσιακά έρχονται Βούλγαροι τουρίστες στο τέλος Μαΐου. «Μέχρι προχθές ανησυχούσαμε αλλά πήραμε μια ανάσα ότι δεν θα ακυρωθούν και οι ελάχιστες κρατήσεις που υπάρχουν», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τον Σεπτέμβριο οπότε τα μικρά καταλύματα είχαν κάποιους Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες. «Ευελπιστούμε ότι κάτι θα γίνει μέχρι τότε και θα αλλάξουν τα πράγματα και θα υπάρξουν κρατήσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι είναι λογικό γιατί όλοι έχουν αγωνία για το τι θα γίνει με τον πόλεμο, οπότε είναι «κουμπωμένοι».

Αυξημένο το κόστος αλλά οι τιμές θα κρατηθούν σταθερές

Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος αυξημένο κόστος λειτουργίας κατά 300-350%. Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η τιμή του ρεύματος, αλλά παράλληλα έχουν δει μια αύξηση της τάξης του 80% περίπου σε σχέση με τον Νοέμβριο και σε προϊόντα καθαρισμού. «Τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν μόνο οικιακούς καταναλωτές και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για εμάς», όπως λένε.

Ωστόσο αυτό δεν θα μετακυλισθεί στους πελάτες και οι τιμές αναμένεται να μείνουν σταθερές «γιατί πραγματικά δεν υπάρχει ζήτηση». Όσοι προχωρήσουν σε διορθώσεις, οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 10-12% σε σχέση με πέρυσι που ήταν ήδη χαμηλές. Το ερώτημα είναι τι θα μείνει στο ταμείο τους στο τέλος της ημέρας.

Θέμα υπάρχει και με την εξεύρεση προσωπικού, όπως καμαριέρες και κυρίως ατόμων για καθαριότητα. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν καταλύματα να τους φιλοξενήσουν. «Εμείς οι μικρές επιχειρήσεις δεν είχαμε προβλέψει από παλαιότερα ότι πρέπει να έχουμε και δωμάτιο προσωπικού γιατί πάντα καλυπτόμασταν από την τοπική αγορά», όπως λέει.  Το 70% των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων είναι οικογενειακές οπότε θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και με προσωπική εργασία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μοίρασε το άρθρο!