«Φωτιά» βάζουν στα ακίνητα οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εκτιμάται ότι θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά προκαλώντας παράλληλα ντόμινο ανατροπών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία από το υπουργείο Οικονομικών να επιλέξει τους εκτιμητές εκείνους που θα φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο καθορισμού νέων αντικειμενικών αξιών.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε πρόσφατα ότι το αίτημα παραγόντων της αγοράς να μην υπάρχει τιμή ζώνης κάτω από 1.000 ευρώ δεν θα γίνει αποδεκτό και ότι οι τιμές θα καθοριστούν από μηδενική βάση και όπου φθάσουν, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Μάλιστα, η ίδια ανέφερε την Πέμπτη το πρωί στο «Κόκκινο» ότι η επιλογή των εκτιμητών είναι μόνο για εφέτος και αυτό συνέβη λόγω του ότι σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων για να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές τιμές της αγοράς.

Η κ. Παπανάτσιου δηλώνει ότι για εφέτος ο υπολογισμός θα γίνει από πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών, που θα καταθέσουν σε μια βάση τις εκτιμήσεις τους. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, θα γίνει σύγκριση με τα στοιχεία των τραπεζών και εκεί όπου έχουμε μεγάλες αποκλίσεις θα πάμε σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που θα βλέπει αυτές τις διαφορές και με την εισήγηση εμπειρογνωμώνων θα προχωρεί στον προσδιορισμό της τελικής αντικειμενικής αξίας, ενώ ως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καθοριστεί οι νέες αντικειμενικές αξίες.
«Καίνε» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Με τις νέες παρεμβάσεις, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι για πολλές -και πολιτικά ευαίσθητες- περιοχές οι χαμηλές τιμές ζώνης της τάξεως των 600-900 ευρώ που ισχύουν σήμερα θα εκτιναχθούν στο χιλιάρικο ή ακόμα υψηλότερα.

Στο σύνολο της χώρας, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλότερες έως και 40% από τις εμπορικές τιμές. Αντιθέτως, βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τιμές πώλησης είναι έως και 70% κάτω από την αντικειμενική αξία.

Οι νέες αντικειμενικές θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο β’ εξάμηνο της χρονιάς.

in.gr

Μοίρασε το άρθρο!