Φινλανδία – Ελλάδα 1-0: Δεν γυρίζει με τίποτα

Η Εθνική άλλαξε προπονητή, αλλά η εικόνα ήταν ανάλογη με τα προηγούμενα παιχνίδια στα προκριματικά του Euro 2020. Μέτρια ως αρνητική. Στον ντεμπούτο του Τζον Φαν Σιπ στον πάγκο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας από τη Φινλανδία για την 5η αγωνιστική του 10ου ομίλου και πλέον βρίσκεται στο -8 από τη δεύτερη θέση. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική ήττα, ύστερα από αυτές με Ιταλία και Αρμενία.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η γαλανόλευκη μένει εκτός από μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση, ύστερα από το Euro του 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Πάμε να δούμε τα στοιχεία του αγώνα στο Τάμπερε.

1. ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ, ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ

Ο Τζον Φαν Σιπ κατέβασε την Εθνική με διάταξη 4-2-3-1, με εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Η μεγαλύτερη από όλες η χρησιμοποίηση του Μάριου Βρουσάι στη θέση πίσω από τον φορ Κουλούρη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 4-4-2 των Φινλανδών, μιας συγκροτημένης ομάδας. Μπορεί η βασική ενδεκάδα λοιπόν να μην γέμιζε το μάτι, αλλά το στήσιμο ήταν αρκετά καλό. Η “γαλανόλευκη” χωρίς να εντυπωσιάσει ή να παίξει καλό ποδόσφαιρο, δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να απειλήσουν ουσιαστικά τον Μπάρκα. Με κινητήριους μοχλούς τον Λουντ και τον Καμαρά οι Φινλανδοί επεδίωκαν να χτυπήσουν στην κόντρα επίθεση.

Έχοντας το +4 από την Ελλάδα, τους… έπαιρνε να δώσουν χώρο και να περιμένουν. Η δική μας ομάδα, όμως, είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία. Ο μοναδικός του πρώτου μέρους που απέδειξε ότι μπορεί να περάσει μια κάθετη μπαλιά ήταν ο Μπουχαλάκης. Από δική του πάσα ο Κουλούρης στο 31′, έκανε σουτ στην κίνηση που κατέληξε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Η ελληνική ομάδα είχε άλλες δύο άξιες αναφοράς φάσεις, το σουτ του Σταφυλίδη στο 35′ που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Χραντέτσκι και το σουτ του Μασούρα στο 38′ που πέρασε άουτ.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ κακό και για τις δύο ομάδες. Ήταν ελάχιστα αυτά για τα οποία θα το θυμόμαστε. Τοροσίδης και Κουρμπέλης αναγκάστηκαν να “κιτρινιστούν” για να κόψουν δύο επιθέσεις των Φινλανδών, για τους οποίους ο Πούκι ήταν εξουδετερωμένος στο πρώτο 45λεπτο ανάμεσα σε Μανωλά και Παπασταθόπουλο.

2. ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

Το δεύτερο μισό ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες. Για την Ελλάδα ήταν κρίσιμης σημασίας η αναμέτρηση, αφού ενδεχόμενη ήττα θα την έφερνε στο -8 από τη Φινλανδία. Με δεδομένο ότι διακυβεύονταν τόσα πολλά για τη “γαλανόλευκη”, ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκαν να χάνουν 1-0 στο 52′ ήταν πολύ φθηνός. Ο Κουρμπέλης ανέτρεψε στο 51′ τον Καμαρά, σωστά ο Ισπανός ρέφερι καταλόγισε πέναλτι και ο Πούκι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από τα έντεκα βήματα.

Ακόμα και στα λεπτά που ακολούθησαν, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αδυνατούσε να… σηκώσει κεφάλι, οι Φινλανδοί κρατούσαν το προβάδισμα στο… ρελαντί. Η πρώτη αντίδραση του Φαν Σιπ ήταν να περάσει στον αγώνα τον Πέλκα αντί του Κολοβού, αλλά ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βοηθήσει, όπως δεν βοήθησε καθόλου και ο Κολοβός.

3. ΗΘΕΛΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ

Οι δυνατότητες του Φαν Σιπ να αλλάξει πράγματα στην ενδεκάδα περιορίστηκαν από την αναγκαστική αλλαγή που κλήθηκε να κάνει. Ο Τοροσίδης τραυματίστηκε και στη θέση του πέρασε ο Μπακάκης στο 70′. Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να ψάξει έστω την ισοφάριση για να μην δείξει η βαθμολογία -8 από τη Φινλανδία, αλλά ο Ολλανδός τεχνικός αποφάσισε να βγάλει από το ματς τον Κουλούρη, τον μοναδικό μας σέντερ φορ, και να περάσει στη θέση του τον Παυλίδη, που θα έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική. Ο επιθετικός της Βίλεμ κατέγραψε τελική δύο λεπτά μετά την είσοδό του, στο 78′, αλλά το σουτ που επιχείρησε απέκρουσε ο κίπερ των γηπεδούχων.

Η εικόνα της Ελλάδας συνέχισε να έχει αρνητικό πρόσημο. Ένα σύνολο που φαινόταν να θέλει, όχι πάντως και με καμιά τρομερή θέληση, αλλά να μην μπορεί. Ο Χραντέτσκι δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου και η ομάδα του κατέκτησε τη σημαντική νίκη, δίχως και εκείνη να εντυπωσιάσει, αλλά είχε την ουσία. Εκμεταλλεύτηκε τη γκάφα των Ελλήνων παικτών, μετουσίωσε σε γκολ το πέναλτι και έστω με το ισχνό 1-0 πανηγύρισε την επικράτηση.

 

Μοίρασε το άρθρο!