Υπό το φόβο μιας απρόσμενης «έκρηξης» ζουν οι αρμόδιοι και οι τοπικές κοινωνίες στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων που είναι τριτοκοσμική

images

20/09/2016

Υπό το φόβο μιας απρόσμενης «έκρηξης» ζουν οι αρμόδιοι και οι τοπικές κοινωνίες στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς η κατάσταση που επικρατεί, ακόμη και στα πιο οργανωμένα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, είναι τριτοκοσμική.

Με την επιδείνωση του καιρού, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και ήδη όπως φάνηκε όλα κρέμονται από μία κλωστή.

Το προηγούμενο Σάββατο, σε ένα από τα πιο οργανωμένα κέντρα της Θεσσαλονίκης, αυτό των Διαβατών, το πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», ογδόντα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως φιλοξενεί η χώρα μας αυτούς τους ανθρώπους.

Η κατάσταση στα Διαβατά, όπως και στα Λαγκαδίκια είναι «κυριλέ», όπως συνηθίζουν να λένε και οι εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας. «Πού να δείτε τι γίνεται στα υπόλοιπα κέντρα», έλεγαν.

Σε αυτή την «κυριλέ» κατάσταση, οι Ευρωπαίοι είδαν ανθρώπους να ζουν στη βρωμιά, στα λασπόνερα, με την αγωνία να φύγουν, με βλέμματα απόγνωσης, με ανήλικα παιδιά σε συνθήκες ανθυγιεινές και με ελλιπή φροντίδα, ιατροφαρμακευτική κυρίως, αλλά και υποδομές. Οι σκηνές της Unicef στην πρώτη βροχή είναι προφανές ότι θα πλημμυρίσουν. Οι πρόσφυγες έλεγαν ότι το γνωρίζουν και έχουν προετοιμαστεί μόνοι τους να περάσουν ένα δύσκολο φθινόπωρο. Πιστεύουν ότι μέχρι να μπει ο χειμώνας θα έχουν φύγει… Κάποιοι έχουν συμβιβαστεί και θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν αγώνα για να πετύχουν αυτό που θέλουν, δηλαδή να φύγουν για τη χώρα που επέλεξε καθένας για τελικό προορισμό του.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, βλέποντας το Σάββατο την κατάσταση στα Διαβατά και έχοντας την εμπειρία από τις έκρυθμες καταστάσεις στα νησιά, έλεγε ότι είναι ζήτημα ημερών να ξεσηκωθούν οι πρόσφυγες. Δε φαινόταν στο βλέμμα τους, δεν ήταν απλώς μια αίσθηση. Γι’ αυτό και με το πέρας της επίσκεψης των Ευρωπαίων απέκλεισαν την είσοδο για να μη φύγει κανείς προτού πουν σε κάποιον αρμόδιο τα προβλήματά τους.

Όταν τους υποδείχτηκε η αρμόδια του κέντρου και εκπρόσωπος ουσιαστικά του υπουργείου Μετανάστευσης, οι πρόσφυγες (που έχουν οργανωθεί πλέον και με αρχηγική δομή…) αρνήθηκαν να της μιλήσουν. Ήθελαν κάποιον άλλο, κάποιον που μπορεί ίσως να κάνει κάτι για να λυθούν τα προβλήματά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν οργανωθεί με το δικό τους τρόπο για να αντιμετωπίσουν την προχειρότητα και την ανοργανωσιά του κράτους. Πλέον ξέρουν πώς να αποκλείουν την είσοδο και έξοδο του κέντρου, ξέρουν σε ποιους δεν πρέπει να αποταθούν, ξέρουν πώς να διαμαρτυρηθούν και συνεπώς η απειλή να ξεσηκωθούν και να εκτραχυνθούν τα πράγματα είναι προφανής.

Έχουν ζητήματα με τη σίτιση, με τις συνθήκες υγιεινής, με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το χώρο στον οποίο είναι εγκλωβισμένοι, κυρίως με τη «φυλάκισή» τους στην Ελλάδα. Και το κράτος δυστυχώς απουσιάζει, ενώ η τοπική κοινωνία καλείται να παραμείνει αμέτοχη, μακριά από ένα πρόβλημα που κάποιοι αποφάσισαν να «φυτέψουν» στην αυλή της.

Η κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων θα είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Πρέπει να το θελήσουν και οι ίδιοι και δυστυχώς, όπως καταγγέλλουν, δεν έχουν ερωτηθεί…

Στον ετερόκλητο πληθυσμό των Διαβατών, που σήμερα «πνίγεται» από τα νερά της βροχής, πάνω από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους 956 φιλοξενούμενους οι 486 είναι ανήλικοι. Ο μέσος όρος ηλικίας στο κέντρο είναι κάτω των 20 ετών. Ανάμεσά τους 11 βρέφη κάτω του ενός έτους, 39 είναι ενός έτους, 38 δύο ετών, 35 τριών ετών… Τα περισσότερα ανήλικα παιδιά είναι κάτω των επτά ετών…

Όσο για τη σύνθεση του πληθυσμού στο κέντρο, το 80,54% είναι Σύριοι, δηλαδή τα 770 άτομα, ενώ η άλλη «υπολογίσιμη» ομάδα είναι αυτή των Αφγανών, που αριθμούν 136 άτομα (14,23%).

Πηγή:voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!