Υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια;

Έχετε ήδη ένα παιδί και επιθυμείτε να μεγαλώσει η οικογένειά σας; Σκέφτεστε όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς καθώς ήδη το ένα παιδί έχει φέρει τεράστιες – ευχάριστες- αλλαγές στη ζωή σας και θα σας είναι δύσκολο -πρακτικά αλλά και οικονομικά- να τα περάσετε όλα αυτά τόσο γρήγορα; Πόσο όμορφο είναι όμως να μεγαλώνει το παιδί σας παρέα με ένα αδερφάκι; Θυμάσαι άλλωστε κι εσύ πόσο πιο κοντά ήσουν με τον αδερφό σου που είχατε μόλις ένα χρόνο διαφορά ενώ ήσουν πιο μακριά από την αδερφή σου που σας χώριζαν 5 χρόνια!

Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι απορίες… Αν είσαι σε αυτό το δίλημμα θα μπορούσες να εξετάσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μικρής και της μεγάλης διαφοράς ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια.

Κοντινές ηλικίες

Ίσως το ιδανικό είναι να κάνεις δίδυμα και μάλιστα ένα αγόρι και ένα κορίτσι! Ωστόσο, το να μεγαλώνεις δίδυμα είναι μεγάλο βάσανο ειδικά για τη μάνα. Μαζί πεινάνε, μαζί θέλουν να αλλάξουν, μαζί κλαίνε, μαζί αλλάζουν δόντια, μαζί νυστάζουν! Και πώς θηλάζεις τα δίδυμα; Μάλλον όχι τόσο εύκολα…

Αν δεν σου τύχει, κοντινές ηλικίες για παιδιά είναι από 1-3 χρόνια. Αν θέλεις τα παιδιά σου να είναι όντως πολύ κοντά σε ηλικία, μπορείς πανεύκολα να μείνεις έγκυος κατά την περίοδο της λοχείας. Θα είναι λίγο… βαρύ να έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά και ένα στην κοιλιά αλλά θα περάσεις σε πολύ κοντινές περιόδους τα ίδια πράγματα και θα είσαι προετοιμασμένη. Αν δεν το αντέχεις ακόμα, άσε να περάσει λίγο διάστημα και ξαναπροσπαθήστε.

Τα πλεονεκτήματα

Τα παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας μεγαλώνουν μαζί πιο εύκολα, κάνουν παρέα, παίζουν μαζί, μοιράζονται ρούχα, παιχνίδια… Αν έχεις γίνει πρόσφατα μαμά έχεις όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που χρειάζεται τον πρώτο καιρό ένα μωρό: συσκευή αποστείρωσης, καροτσάκι, θήλαστρο, μπιμπερό, πιπίλες, ρουχαλάκια, σαλιάρες… Και φυσικά είσαι ακόμα πολύ κοντά στην πρώτη σου εμπειρία, αισθάνεσαι όμως πιο έτοιμη, ξέρεις τι σε περιμένει και δεν αγχώνεσαι τόσο!

Τα μειονεκτήματα

Κούραση. Κούραση. Και πάλι κούραση! Όταν τα παιδιά έρχονται το ένα μετά το άλλο ή μαζί -αν είναι δίδυμα- ξεχνάς την υπόλοιπη ζωή σου και υπάρχεις μόνο ως γονέας. Η λέξη «ύπνος» διαγράφεται ουσιαστικά από το λεξιλόγιό σου για αρκετά χρόνια και είναι πιο δύσκολο να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου! Σίγουρα αξίζει αλλά αν δεν είσαι προετοιμασμένη για όλο αυτό, μην κάνεις σύντομα δεύτερο παιδί!

Τα παιδιά θα μεγαλώνουν παρέα αλλά όσο μικρότερη είναι η διαφορά τους, τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιστατικά ζήλιας που θα αισθάνεται το μεγαλύτερο με την έλευση του μικρότερου αλλά και το μικρότερο όταν εσείς ασχολείστε με το μεγαλύτερο! Για κάμποσο καιρό θα ζείτε μέσα σε μια… μάχη επικράτησης: ποιος θα κερδίσει περισσότερη προσοχή από τη μαμά και τον μπαμπά;

Αδέρφια με διαφορά ηλικίας

Αν είστε από τα ζευγάρια που τους αρέσει να κυλά η ζωή τους ήρεμα και χαλαρά, τότε μπορείτε να επιλέξετε και ένα χαλαρό ρυθμό στα παιδιά σας… Η διαφορά από 5 χρόνια και επάνω είναι σημαντική.

Τα πλεονεκτήματα 

Μια μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια σάς επιτρέπει να είστε αφοσιωμένοι στις ανάγκες του κάθε παιδιού σας, τόσο πρακτικά, όσο και οικονομικά και από την άλλη, καθώς μεγαλώνει θα βρίσκετε και λίγο παραπάνω χρόνο για τον εαυτό σας.

Το μεγαλύτερο παιδί θα προσέχει το μικρότερο, ενώ αν η διαφορά είναι πάνω από 6-7 χρόνια, θα αποφύγετε και τις μεγάλες εκδηλώσεις ζήλιας.

Τα μειονεκτήματα

Όσο μεγαλώνετε, τόσο μειώνεται η ενέργειά σας και είναι δύσκολο να γίνετε γονείς μωρών παιδιών που ζητούν μεγάλη ενέργεια και ατέλειωτες ώρες… Οπότε αν αναβάλλετε το να κάνετε δεύτερο παιδί, ρισκάρετε να μην κάνετε καθόλου καθώς δε θα αισθάνεστε πλέον… δυνατοί να μεγαλώσετε κι άλλο μωρό… Επίσης, όταν η απόσταση ανάμεσα στις γέννες είναι πολύ μεγάλη, είναι ουσιαστικά σαν να τα ξαναζείτε όλα από την αρχή! Δεν θυμάστε τι είχε συμβεί με το  μεγάλο παιδί, ξαναζείτε άγχη, αγωνίες κλπ…. Φυσικά μια γυναίκα όσο πιο μεγάλη γίνεται μάνα, τόσο περισσότερο ρίσκο έχει να έχει προβλήματα τόσο στην εγκυμοσύνη, όσο και στη γέννα…

Παράλληλα, η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα παιδιά θα φαίνεται εξ αρχής στη ζωή τους. Μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να έρθουν πολύ κοντά γιατί θα βρίσκονται κάθε φορά σε διαφορετική φάση και θα είναι δύσκολο να έχουν τις ίδιες παρέες…

Υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας;

Η απόφαση είναι πάντα δική σας για  το πότε επιθυμείτε να κάνετε πρώτο, δεύτερο, τρίτο κλπ παιδί. Πάντα πρέπει να εξετάζετε σφαιρικά την κατάσταση και να συζητάτε μεταξύ σας ως ζευγάρι και μετέπειτα ως οικογένεια για να βρίσκετε τις ιδανικές για όλους λύσεις!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com

Μοίρασε το άρθρο!