Τότεναμ – Άγιαξ 0-1: Φουλ για τελικό τα “μωρά” του Αίαντα

Τα “μωρά” του Άγιαξ δεν σταματούν πουθενά! Με ηλικιακό μέσο όρο αρχικής ενδεκάδας 25 ετών και 216 ημερών – η νεότερη σε ημιτελικό από 2013 της Ντόρτμουντ – και τον 19 ετών και 261 ημερών, Ματάις ντε Λιχτ, να γίνεται ο νεότερος ηλικιακά αρχηγός σ’ αυτή τη φάση του Champions League, ο Αίαντας νίκησε 1-0 την Τότεναμ στο Λονδίνο.

Το μοναδικό γκολ του πρώτου μεταξύ των δύο ομάδων ημιτελικού πέτυχε ο Ντόνι φαν ντε Μπέεκ στο 15ο λεπτό. Μάλιστα, η ομάδα της ολλανδικής πρωτεύουσας έφθασε κοντά στο 0-2, αλλά η μπάλα σταμάτησε στη ρίζα του αριστερού δοκαριού μετά το σουτ του Νέρες.

Ο Άγιαξ είναι το φαβορί για να επιστρέψει σε τελικό της διοργάνωσης μετά από 23 χρόνια, έχοντας αποκτήσει σαφέστατο προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς της “Γιόχαν Κρόιφ Αρένα” (8/5, 22:00). Συνολικά 17 ομάδες νίκησαν εκτός έδρας στον πρώτο ημιτελικό. Οι 16 από αυτές προκρίθηκαν, μόνον ο Παναθηναϊκός δεν το κατάφερε με αντίπαλο τον… Άγιαξ.

Η Τότεναμ επέστρεψε σε ημιτελικά διοργάνωσης Κυπέλλου Πρωταθλητριων/Champions League για πρώτη φορά μετά από 57 ολόκληρα χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει χρειαστεί να περιμένει μία ομάδα στην Ευρώπη!

Γι’ αυτό και οι οπαδοί της επιφύλαξαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο έτσι κι αλλιώς υπερσύγχρονο γήπεδο του Λονδίνου κατά την είσοδο των παικτών των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο αυτού.

Ο Άγιαξ μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση και είχε το πρώτο σουτ σ’ αυτή με τον Ντόνι φαν ντε Μπέεκ, μόλις πέντε λεπτά μετά από την έναρξή της. Το σουτ του Σένε μετά από έξι λεπτά (11′) κόντραρε, αλλά ο Άιαντας δεν άργησε τόσο πολύ να βρει το δρόμο για τα δίχτυα.

Ο Χακίμ Ζιγές έβγαλε τρομερή κάθετη πάσα στο 15ο λεπτό,  ο Φαν ντε Μπέεκ έκανε το κοντρόλ και με το δεξί εντός περιοχής νίκησε τον Ουγκό Λορίς. Το γκολ του 22χρονου Ολλανδού μεσοεπιθετικού ελέγχθηκε με τη χρήση VAR, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι καλυπτόταν.

Αυτό, μάλιστα, ήταν το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση. Το πρώτο ήταν κόντρα στην ΑΕΚ στη φάση των ομίλων, το δεύτερο στο Τορίνο, ισοφαρίζοντας τη Γιουβέντους στη ρεβάνς των προημιτελικών του Champions League.

Η ομάδα του Άμστερνταμ έχει σκοράρει σε όλα τα ματς της στη διοργάνωση την τρέχουσα σεζόν, μόνο στο Κίεβο με αντίπαλο την Ντινάμο στα προκριματικά δεν τα κατάφερε!

Στο 24ο λεπτό ο Λορίς απέκρουσε με τα πόδια το κοντινό σουτ του Φαν ντε Μπέεκ, ενώ οι Λονδρέζοι έδειξαν σημάδια αντίδρασης. Ύστερα από δύο λεπτά (26′), ο Γιορέντε έπιασε την κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ, η μπάλα πέρασε έξω από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Αντρέ Ονανά.

Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία, Χάρι Κέιν και τον τιμωρημένο, Σον Χέουνγκ-μιν. Έχασε και τον Γιάν Βερτόνχεν, ο οποίος συγκρούστηκε στον αέρα με τον “alter ego” του – πάνω από 300 ματς ως συμπαίκτες με τις φανέλες των Άγιαξ, Τότεναμ και εθνικής Βελγίου – Τόμπι Αλντερβάιρελντ.

Τον αντικατέστησε με τον Μουσά Σισοκό, ο οποίος είχε τραυματιστεί στον προημιτελικό του Μάντσεστερ με τη Σίτι και ήταν αμφίβολος για την αναμέτρηση.

Μοίρασε το άρθρο!