Το (προδιαγεγραμμένο) ναυάγιο ενός debate

Ενώπιον του προεξοφλημένου – εάν όχι και προσχεδιασμένου – ναυαγίουο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ακόμη και την έσχατη, οριακή λύση: Να γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών αργά το βράδυ της 1ης Ιουλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ακόμη κι εάν χρειαζόταν ο πρωθυπουργός να πάει κατ’ ευθείαν από το αεροδρόμιο, και μετά την επιστροφή του από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο πλατώ της ΕΡΤ.

Η απάντηση όμως ήταν αρνητική, κυρίως από την πλευρά του ΚΚΕ και του Κινήματος Αλλαγής (!), με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ανατραπεί εκ νέου ο προεκλογικός προγραμματισμός και οι περιοδείες των αρχηγών των δύο κομμάτων, του Δημήτρη Κουτσούμπα και της Φώφης Γεννηματά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, δια του εκπροσώπου του στην διακομματική επιτροπή Νάσου Ηλιόπουλου, είχε ήδη αποδεχθεί και τις δύο εναλλακτικές ημερομηνίες που είχε προτείνει για την διεξαγωγή του debate η Νέα Δημοκρατία – είτε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, είτε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ακόμη κι εάν χρειαζόταν να ανατραπεί το προεκλογικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ούτε αυτό έγινε δεκτό από τα δύο μικρότερα κόμματα, όπως βεβαίως δεν έγινε δεκτή από την Νέα Δημοκρατία και η επαναφορά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για debate μεταξύ των δύο μόνον πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά μάλλον αποτυπώνουν εύγλωττα το παρασκήνιο γύρω από την σημερινή, άκαρπη συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής που, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί στην οριστική ακύρωση του debate των πολιτικών αρχηγών. Και αποκαλύπτουν, κυρίως, ότι στην πραγματικότητα ουδείς αρχηγός πλην του Αλέξη Τσίπρα επιθυμούσε όντως μια προγραμματική – έστω και σε ασφυκτικό διαδικαστικό πλαίσιο – τηλεοπτική αναμέτρηση πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή στην ημερομηνία που αυτή θέλει, να συμφωνήσουμε για να γίνει το ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», δήλωσε μετά την συνεδρίαση της διακομματικής ο Νάσος Ηλιόπουλος, χωρίς στην ουσία να διαψευστεί από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

 

 Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την εύλογη πολιτική απορία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε, έχει εξ αρχής δείξει την απροθυμία του για μια απ’ ευθείας αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και, απλώς, το debate όλων των αρχηγών ήταν το έσχατο «καταφύγιο» για να καλύψει το γεγονός ότι κρύβεται. Για τα δύο μικρότερα κόμματα, ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ που παγίως διεκδικούν μεγαλύτερη, αναλογική και ισότιμη προβολή και παρουσίαση των θέσεών τους, η στάση τους στην σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής μπορεί και να αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας – μιας υποκρισίας που επιχειρεί να κρύψει στρατηγικά και ιδεολογικά αδιέξοδα.

Διότι τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και η Φώφη Γεννηματά βλέποντας στις δημοσκοπήσεις νέα κύματα αποσυσπείρωσης – με τους ψηφοφόρους του μεν ΚΚΕ να οδεύουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνους του ΚΙΝΑΛ προς αμφότερα τα μεγαλύτερα κόμματα – πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να σταθούν και να απαντήσουν ειλικρινά στο αναπόδραστο ερώτημα: Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν ενώπιον της πιθανότητας επανόδου της δεξιάς στην εξουσία.

Απάντηση στο ερώτημα μάλλον δεν θα δοθεί, διότι το μεν ΚΚΕ επικαλείται την… προγραμματισμένη ομιλία Κουτσούμπα την Δευτέρα 1η Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, το δε Κίνημα Αλλαγής την περιοδεία της Φώφης Γεννηματά στην Αιτωλοακαρνανία πριν από το Σαββατοκύριακο.

Για την ιστορία πάντως, το πλατώ και το σκηνικό του debate στην ΕΡΤ (φωτό) εξακολουθούν να στήνονται και οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε μετά το σημερινό ναυάγιο στην διακομματική. Ενδεχομένως, με το (αισιόδοξο) σκεπτικό ότι η πολιτική υποκρισία έχει και τα όριά της…

 

Μοίρασε το άρθρο!