Το αποτέλεσμα του Βερολίνου αλλάζει τη Μέρκελ και όχι μόνο Ανάλυση

210654-merkel

20/09/2016

Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα ήττα του κόμματός της. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή ήττα του CDU σε επίπεδο κρατιδίων και την τρίτη, δεν αναδεικνύει κυβερνητική πλειοψηφία Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ειδικότερα οι χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν 17,6%, το χειρότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ στο Βερολίνο. Και μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα, το SPD και CDU, να βρίσκονται στην πρώτη και στη δεύτερη θέση αντίστοιχα, ωστόσο για πρώτη φορά πέφτουν κάτω από το 50%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει το Die Linke (Η Αριστερά), οι Πράσινοι αλλά και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία». «Στην κορυφή δεν αλλάζει κάτι, αλλά στην πραγματικότητα, αλλάζουν τα πάντα», σχολιάζει η Deutsche Welle.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε «πικρή» την επίδοση του κόμματός της στις εκλογές του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας πως ανεξάρτητα τα τοπικά αίτια της ήττας, είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την εκλογική αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Μέρκελ αποδέχθηκε ότι έκανε λάθη στην πολιτική της για το προσφυγικό και είπε ότι λυπάται για τη διστακτική της στάση το καλοκαίρι το 2015. Η ίδια και η κυβέρνησή της όμως, όπως εξήγησε, βασίστηκαν στους κανόνες του Δουβλίνου. «Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου η ίδια και η κυβέρνησή της να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ρεύμα.

Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να εξηγήσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά. «Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο το χαρακτήρισε «μη ικανοποιητικό, απογοητευτικό αποτέλεσμα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν έχει πια πλειοψηφία και αυτό είναι πολύ πικρό», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Η καγκελάριος φάνηκε ιδιαίτερα συμφιλιωτική και πρόσθεσε πως, αν η επιθυμία του γερμανικού λαού είναι να μην κατακλυστεί η χώρα με ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις μετανάστευση, «τότε αυτό είναι ακριβώς για το οποίο μάχομαι».

Τα αποτελέσματα

  • Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα (SPD) : 21,6%  ( -6,7%), Eδρες  38
  • Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6%   (-5,7%) , Eδρες  31
  • Aριστερά (Die Linke): 15,6%  ( +3,9% ), Eδρες  27
  • Πράσινοι (Gruenen):  15,2%  ( -2,4%), Eδρες   27
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD):  14,2%   (+14,2%), Eδρες  25
  • Φιλελεύθερο κόμμα (FDP):  6,7%   +4,9%, Eδρες 12
  • Πειρατές (Piraten):  1,7%    ( -7,2%) , Eδρες    –

Η συμμετοχή έφτασε το 66,9% (το 2011 ήταν 60,2%)

Προάγγελος για τις εθνικές εκλογές

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στη κορυφή δεν αλλάζει κάτι. Οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη (21,6%), ενώ επανεκλέγεται ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ. Όμως στην πραγματικότητα αλλάζουν τα πάντα: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), συγκεντρώνουν για πρώτη φορά λιγότερο από το 50% των ψήφων στο Βερολίνο, ενώ στην τοπική Βουλή δίνουν το «παρών» έξι κόμματα.

Οι χριστιανοδημοκράτες καταγράφουν μάλιστα το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης, γύρω στο 18%, έχοντας μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους (15,2%), αλλά και το αριστερό κόμμα Die Linke (15,6%). Μετά από όλα αυτά το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο και τρία κόμματα: τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς. Σημειώνεται πως απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία. Πολλοί θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη προάγγελο εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία.

Στους νικητές των εκλογών του Βερολίνου περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές. «Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία», δήλωσε ο υποψήφιος του  κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι, σχολιάζοντας το ποσοστό 14,2% που συγκέντρωσε το ΑfD.  Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο, και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος FDP.

Μοίρασε το άρθρο!