Τους «πεινασµένους» να φοβάσαι, ψηφοφόρε! Του Νίκου Τζιανίδη

Στα βυζαντινά τα χρόνια, όταν ο αυτοκράτορας άρχιζε µια εκστρατεία, δεν ήταν µόνο οι στρατηγοί και οι αµιράδες που προετοιµάζονταν µε περισσή σπουδή, δεν ήταν οι κατάφρακτοι και οι λαµπροί µισθοφόροι Βάραγγοι που γυάλιζαν τα σπιρούνια και τις λόγχες τους, ούτε µοναχά οι µαντατοφόροι, οι τζαούσιδες, οι ύπαρχοι, οι µίνσορες και οι αντικένσορες και οι στρατοπεδάρχες που ξεσκόνιζαν τις στολές τους και έταζαν χρυσό κι ασήµι για τον γυρισµό τους.

Πίσω, στη σκόνη όλων αυτών, ακολουθούσε πλήθος παρατρεχάµενων, πεινασµένων, µε το µάτι άγριο για αποφάγια και κόκαλα, για λεηλασίες, αρπαγές, λαφυραγωγίες και κάθε λογής λωποδυσίες… Ανάµεσά τους µαστροποί και πόρνες, µικροπωλητές, τζογαδόροι, χοντροί πεχλιβάνηδες και γελωτοποιοί, γανωµατήδες, πεταλωτήδες, τσαγκάρηδες, γύφτοι, καιροσκόποι αγύρτες, ανεπάγγελτοι νέοι, που αναζητούσαν την τύχη τους στα βάθη της αυτοκρατορίας και κάθε λογής απατεώνας και ληστής, παράσιτα όλοι των µπροστάρηδων του στρατεύµατος!

Σαν είχε επιτυχή έκβαση η εκστρατεία, πρώτοι οι αξιωµατικοί και οι στρατιώτες έπεφταν σαν λιµός πάνω στις δηωµένες πολιτείες και τις λαφυραγωγούσαν κι όταν πια κείτονταν λιπόθυµοι από το φαγοπότι και την κραιπάλη, έκαναν τόπο και στους «από κάτω», τον συρφετό που ακολουθούσε, να φάει ό,τι του αναλογούσε. Και τότε δεν έµενε ψωµί σε ράφι και κρασί σε κύπελλο. Κι όλοι πια χορτάτοι και χαρούµενοι τραβούσαν για άλλες πολιτείες. Από τα χρόνια τα βυζαντινά µοναχά οι τίτλοι των κρατούντων άλλαξαν. Οι αυτοκράτορες είναι πια οι αρχηγοί των κοµµάτων και οι στρατηγοί πάντα «στρατηγοί».

Τα κόµµατα, που φροντίζουν επιµελώς τις εκστρατείες τους, εκτός από τους τιτλούχους, τους αξιωµατικούς τους, έχουν να σκεφθούν (όταν καταλάβουν τους θώκους της εξουσίας) και τον συρφετό που τους ακολουθεί· τους χοντρούς λερωµένους πεχλιβάνηδες, που αναζητούν το νερό του εξαγνισµού να καθαρίσουν τα σκονισµένα κορµιά τους, τους µικροπωλητές, τους χαρτοπαίκτες, τους γελωτοποιούς και κυρίως φροντίζουν αυτούς που δεν αναφέραµε και που γράφονται στα ψιλά γράµµατα της Ιστορίας: αυτούς που χρηµατοδότησαν την εκστρατεία, αυτούς που επένδυσαν στη νίκη, περιµένοντας υψηλές αποδόσεις, αυτούς που ήταν ο νους και το σώµα του… αυτοκράτορα. Ολοι τους σαν πεινασµένα σκυλιά θα χιµήξουν κι ό,τι αρπάξουν… Ολους αυτούς να φοβάσαι, ω ψηφοφόρε, και τες αισιοδοξίες σου να υπερνικήσεις, αν δεν µπορείς, µε δισταγµό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς…

ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΑΝΙΔΗΣ

Μοίρασε το άρθρο!