Τουρκία: Η έκρηξη της άγνοιας

236914-gergerhte

Η Τουρκία αρχίζει να διακατέχεται από πλήρη άγνοια. Η θρησκεία δημιουργεί προκαταλήψεις καθώς το καθεστώς, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διαφθορά και τον αυταρχισμό, χρειάζεται μια μάζα φτωχή σε σκέψη, αλλά με βαθιά πίστη.

«Ο μέσος Τούρκος είναι ευσεβής, με ελλιπή παιδεία και λατρεύει τις θεωρείες συνομωσίας και όσα είναι μυστηριώδη είτε εμπλέκουν την θρησκεία είτε όχι», λέει ένας ανθρωπολόγος. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις πολιτικά εμπόδια που βρίσκει ο Ερντογάν, οι αρθρογράφοι, οι υποτιθέμενοι ιδεολόγοι του καθεστώτος, εμπνεύστηκαν και δημοσίευσαν δικαιολογίες σουρεαλιστικές και απίστευτες… στην πραγματικότητα εντελώς παράλογες!

Ο Αμπντουραχμάνν Ντιλιπάκ, αρθρογράφος για θέματα θεολογίας στην ισλαμιστική εφημερίδα Akit (51 χιλιάδες φύλλα, εκπροσωπεί με ζήλο τον Ερντογάν), έγραψε πως «οι δαίμονες που απελευθέρωσε το Βατικανό, προσελήφθησαν από την CIA και την MI6». Κατά συνέπεια αυτοί είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι όλων των κακών που πλήττουν την Τουρκία!

Ο Ντιλιπάκ ως αρθρογράφος έχει ήδη ένα αρκετά βεβαρημένο ιστορικό. Πριν από δυο μήνες είχε γράψει για τις επιτυχίες της στρατιωτικής βιομηχανίας τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής συνολικά: «Πλέον κατασκευάζουμε κανόνια χωρίς οβίδες, μπαρούτι και εκρηκτικά. Έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και αγγίζουν ταχύτητες των 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο»! Η επιστημονική κοινότητα αναστατώθηκε και οι χρήστες του διαδικτύου το καταευχαριστήθηκαν.

Ο Εργκούν Ντιλέρ, διευθυντής της δημοφιλούς Takvim (123 χιλιάδες φύλλα, πολύ φιλική στον Ερντογάν), στο άρθρο του με τίτλο «Το μήνυμα του Νεϊμάρ» προσπάθησε να πείσει ότι δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τους 14 νεκρούς στην Βαρκελώνη, αλλά η CIA, που την πραγματοποίησε: «Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την ηγεσία της Βαρκελώνης: ‘Μην πουλήσετε τον Νεϊμάρ στο Κατάρ!’. Όμως δεν αγόρασε τον παίκτη η Παρί Σαν Ζερμέν αλλά η ομάδα του Κατάρ, το οποίο εναντιώνεται στους ιμπεριαλιστές Αμερικάνους. Έτσι, η CIA απάντησε στους Καταλανούς». Το άρθρο βρισκόταν στη πρώτη σελίδα της εφημερίδας του.

Η δημοφιλής σειρά της τουρκικής τηλεόρασης, «Η Κοιλάδα των Λύκων», καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μέσα από τα μάτια ενός αρχηγού της μαφίας, που είναι αρχηγός μιας παρακρατικής ομάδας. Πιο πρόσφατα, οι εθνικιστές ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενάντια στην παρουσία του αγάλματος του φιλοσόφου της αρχαιότητας Διογένη στην Σινώπη (στον Εύξεινο Πόντο). Ο φιλόσοφος της αρχαιότητας, που γεννήθηκε εκεί το 413 π.Χ και πέθανε στην Κόρινθο το 327 π.Χ., κατηγορείται ότι ήταν «μαχητής της ελληνικής ιδεολογίας».

Αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο ένα δείγμα υποπολλαπλάσιο της πραγματικότητας.

Όντας στο παρελθόν κύριοι τριων ηπείρων, όπου αναπτυσσόταν η οθωμανική αυτοκρατορία, οι Τούρκοι σήμερα βλέπουν τους εαυτούς τους στριμωγμένους στην Μικρά Ασία και κλειστοφοβικά νοσταλγούν το ένδοξο παρελθόν. Μάλιστα, έχουν συναισθήματα αγάπης και μίσους για τους δυτικούς: «Η Ευρώπη μας ζηλεύει. Οι Μεγάλες Δυνάμεις θέλουν να αποκτήσουν τα δικά μας επιτεύγματα. Είμαστε για άλλη μια φορά ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου», λένε πολύ συχνά οι ισλαμο-εθνικιστές της χώρας.

Η φιλοσοφία από καιρό έχει πάψει να διδάσκεται στα σχολεία. Τα Θρησκευτικά, κυρίως η διδασκαλία του Ισλάμ, πλέον είναι υποχρεωτικά, και από αυτή την σχολική χρονιά μάλιστα προσφέρουν και ένα μπόνους: Η βαθεία έννοια του Τζιχάντ παίρνει την θέση της Θωρείας του Δαρβίνου που πλέον απαγορεύθηκε και τέθηκε εκτός νόμου.

Ο καθηγητής ιστορίας, κ. Μπουλέντ Αρι, αντιπρόεδρος ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου, ήταν μάλιστα σε θέση να επαινέσει τους αναλφάβητους: «Προσωπικά υπολογίζω περισσότερο στην ικανότητα κατανόησης των αναλφάβητων, των αγνοούντων, εκείνων που δεν έχουν απολυτήριο λυκείου. Οι διανοούμενοι και οι καθηγητές των πανεπιστημίων είναι εκείνοι που κατέστρεψαν την Τουρκία. Τους φοβάμαι αυτούς τους ανθρώπους. Προβληματίζομαι όταν βλέπω ανθρώπους που έχουν πολλά πτυχία». Ο Αρι διορίστηκε  από την κυβέρνηση ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Ύπατης Επιτροπής Παιδείας.

Φυσικά δεν μας προκαλεί εντύπωση πλέον να βλέπουμε την Τουρκία να χάνει συστηματικά θέσεις στην κατάταξη του ΟΟΣΑ και της UNESCO αναφορικά με το επίπεδο και την ποιότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλα είναι πιθανά όταν έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δημοσίως δηλώνει ότι «ένα βιβλίο κάποιες φορές είναι πιο επικίνδυνο από μια βόμβα». Έτσι, όμως, εκρύγνυνται η άγνοια, η διαφθορά και ο αυταρχισμός!

Ραγκίπ Ντουράν 

Μετάφραση: Νίκος Λεγάκης

 

Μοίρασε το άρθρο!