Τα ηφαίστεια πρέπει να μας ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα

«Τα ηφαίστεια απειλούν περισσότερο τον πολιτισμό μας», δήλωσε ο καθηγητής στατιστικής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Jonathan Rougier. Η μεγάλη έκρηξη που έγινε στην αρχή και δημιουργήθηκαν οι πλανήτες μπορεί να ξανασυμβεί με βάση την έρευνα που διεξήχθη και μπορεί να αλλάξει άρδην την ανθρώπινη παρουσία.

«Κακά μαντάτα» για το μέλλον και ίσως το… παρόν της ανθρωπότητας, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, προκύπτουν από νέες επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα των εκρήξεων σούπερ-ηφαιστείων στη Γη, κάτι που σημαίνει ότι, βάσει των ιστορικών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, το… big bang στον πλανήτη μας μπορεί να συμβεί… ανά πάσα στιγμή!
Σύμφωνα με τις αρχικές θεωρήσεις, η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου συνέβαινε στη Γη σε μία συχνότητα μεταξύ 45.000 και 174.000 χρόνων. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η προσέγγιση ήταν αρκετά αόριστη, καθώς το «άνοιγμα» σχεδόν 130.000 χρόνων, ήταν αδύνατον να προσδιορίσει ένα ικανό ποσοστό πιθανοτήτων, για μία ασφαλή πρόβλεψη.
Το 2014, μεγάλη ομάδα ερευνητών κατέληξε σε έναν αρκετά πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Γη συμβαίνει ένα… big bang κάθε 17.000 χρόνια, πάντα κατά προσέγγιση. Μία άλλη έρευνα το έκανε… ακόμη χειρότερο, καθώς προσδιόριζε τη συνχνότητα κάθε 5.200 χρόνια. Η τελευταία ωστόσο, δεν έτυχε της αποδοχής του επιστημονικού κόσμου, καθώς θα υπήρχαν συγκεκριμένες ιστορικές καταγραφές για τόσο μεγάλα γεγονότα.

Μοίρασε το άρθρο!