Συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία από την αστυνομία βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας, ο αυτονομιστής ηγέτης «συνελήφθη σήμερα στις 11:19 από την αστυνομία των αυτοκινητοδρόμων στο Σλέσβιγκ -Χολστάιν». Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Ζάουμε Αλόνσο Κουεβίγιας επιβεβαίωσε τη σύλληψή του.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας ταξίδευε, όπως φαίνεται από την Φινλανδία όπου είχε προσκληθεί για μία διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η ομιλία έγινε χωρίς απρόοπτα την περασμένη Παρασκευή και ο Πουτζτνεμόν επρόκειτο να αναχωρήσει το Σάββατο.

Τότε η φινλανδική αστυνομία ειδοποιήθηκε με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και άρχισε να τον αναζητεί, χωρίς όμως να καταφέρει να τον εντοπίσει. Φαίνεται ότι ο καταλανός πολιτικός άλλαξε το δρομολόγιό του και επέλεξε να επιστρέψει οδικώς στις Βρυξέλλες, αλλά αμέσως μετά την είσοδό του σε γερμανικό έδαφος η τροχαία αυτοκινητοδρόμων τον εντόπισε και τον συνέλαβε.

Κινδυνεύει με φυλακή έως 25 χρόνια 

Ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 25 ετών στην Ισπανία με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της στάσης επειδή διοργάνωσε δημοψήφισμα για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβρη. Η Ισπανία θεωρεί παράνομο το δημοψήφισμα.

Από τότε εξελίσσεται ένα διπλωματικό θρίλερ με τον Πουτζντεμόν να διαφεύγει στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια επισκέφτηκε και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες για διαλέξεις και ομιλίες μέχρι που τελικά ήρθε η σύλληψή του.

Προ ημερών το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε εκδώσει νέα εντάλματα σύλληψης για υποκίνηση σε στάση και αποσχιστική δράση εις βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων δώδεκα καταλανών πολιτικών- μεταξύ αυτών και του Ζορντί Τουρούλ, ο οποίος ήδη προφυλακίστηκε, λίγο πριν το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τον ανακηρύξει νέο πρόεδρο στη θέση της διαφυγόντος Πουτζτνεμόν.

Θα εκδοθεί; 

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, πρέπει να είχε προηγηθεί συνεννόηση των ισπανικών και γερμανικών αρχών για τη σύλληψη Πουτζντεμόν σε μία οργανωμένη επιχείρηση, ενώ όλα αυτά αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η Γερμανία προτίθεται να εκδώσει τον έκπτωτο καταλανό ηγέτη στη Μαδρίτη πολύ γρήγορα, ενδεχομένως και μέχρι τη Δευτέρα.

Προς το παρόν την υπόθεση αναλαμβάνει ο γενικός εισαγγελέας του Σλέσβιχ. Ο Πουζντεμόν έχει καλή μεταχείριση από τη γερμανική αστυνομία, δηλώνει εκπρόσωπός του, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Μοίρασε το άρθρο!