Συνδέονται τα αντιβιοτικά με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά;

Με κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού απειλούνται οι γυναίκες που παίρνουν για μεγάλες χρονικές περιόδους αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Διαπιστώθηκε ότι κυρίως οι γυναίκες άνω των 60 ετών, αλλά και εκείνες της μέσης ηλικίας 40-59 ετών, που έπαιρναν αντιβιοτικά για πάνω από δύο μήνες, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφράγματος. Το εύρημα αυτό όμως δεν επιβεβαιώθηκε για τις γυναίκες 20 έως 39 ετών.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες (άνω των 60 ετών) έχουν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα, αν παίρνουν αντιβιοτικά για περισσότερους από δύο μήνες. Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες μέσης ηλικίας (40-59 ετών) είναι αυξημένος κατά 28%. Στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ τρεις στις 1.000 γυναίκες θα εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, ο αριθμός τους διπλασιάζεται (έξι στις 1.000), αν παίρνουν αντιβιοτικά για πάνω από δύο μήνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 36.429 γυναίκες και χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το 2004 έως το 2012. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν κάθε δύο χρόνια ένα ερωτηματολόγιο για τη χρήση αντιβιοτικών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής τους. 

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αλλαγής στο μικροβιακό περιβάλλον του εντέρου και της φλεγμονής, και της στένωσης των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, εφόσον η χρήση αντιβιοτικών είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την αλλαγή της ισορροπίας των μικροοργανισμών στο έντερο, οι ερευνητές αποφάσισαν να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της σχέσης των αντιβιοτικών με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Μοίρασε το άρθρο!