Συμβουλές για να αποφύγετε τις ζημιές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις το χειμώνα

Η πρωτοφανής κακοκαιρία πέρσι, αιφνιδίασε τους κατοίους της Βόρειας Ελλάδας και προκάλεσε αρκετές ζημιές σε σωληνώσεις και υδραυλικά νοικοκυριών και καταστημάτων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαργιάμης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», έδωσε βασικές κατευθύνσεις για το τί πρέπει να κάνουμε ώστε να προλάβουμε ενδεχόμενες ζημιές. Ο κ. Βαργιάμης μάλιστα σχολίασε ότι τόσα χρόνια που είναι επαγγελματίας δεν έχει συνατήσει τις βλάβες που διαπιστώθηκαν πέρσι με την κακοκαιρία.

«Να αλλάξουμε το σύστημα στο σπίτι βέβαια δεν γίνεται γιατί χρειάζεται πολύ χρήμα και χρόνος αλλά κυρίως κανονισμοί στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης οι οποίοι δεν υπάρχουν. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα της ημερίδας που έγινε πρόσφατα στο ΤΕΕ.

-Καταρχήν όσοι έχουν κατοικίες και καταστήματα κλειστά, θα πρέπει να κλείσουν τις κεντρικές βάνες και στη συνέχεια να φωνάξουν εγκαταστάτη υδραυλικό μρ πιστοποιημένη άδεια, να αδειάσει τις εγκαταστάσεις, να μην έχουν μέσα νερό.

-Σε κατοικίες στις οποίες διαμένουν και καταστήματα που λειτουργούν πρέπει οι καταναλωτές, πάντα με τη βοήθεια υδραυλικού, να διερευνήσουν αν οι εξωτερικοί σωλήνες των οικημάτων έχουν σωστή μόνωση», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών επισήμανε ότι υπάρχει ειδικό αντιψυκτικό για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης

«-Όσοι μπορούν, να προσθέσουν ειδικό αντιψυκτικό υγρό στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, βοηθάει πάρα πολύ. Εγκαταστάσεις που είχαν πέρσι, κατά τη διάρκεια της βαρυχειμωνιάς, αντιψυκτικό υγρό δεν έπαθαν τίποτα», τόνισε ωστόσο, ότι αυτό πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο υδραυλικό.

Ο κ. Βαργιάμης υπογράμμισε τη σημασία για καθαρά σιφώνια ειδικά στις ταράτσες.

«-Ιδιαίτερη προσοχή στις υδρορροές, στις απορροές των όμβριων υδάτων, να προσέξουν κυρίως στις ταράτσες, να είναι καθαρά τα σιφώνια για να μπορεί το νερό ειδικά με αυτές τις αιφνίδιες καταρρακτώδεις βροχές να έχει ελεύθερη ροή προς τα όμβρια ύδατα.

-Να προσέξουν αν λειτουργούν οι βάνες του σπιτιού ώστε σε περίπτωση ζημιάς να έχουν τη δυνατότητα να τις κλείσουν», είπε ο πρόεδρος των υδραυλικών.

-Είνα επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές πού βρίσκεται ακριβώς η κεντρική βάνα. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν που βρίσκεται ο κεντρικός διακόπτης για την ύδρευση.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου εργολάβων Υδραυλικών επισήμανε την ανάγκη οι καταναλωτές να απευθύνονται σε πιστοποιημένους επαγγελματίες κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ζημιές και να ζητούν την υποχρεωτική πλέον υπέυθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης.

«Να τονίσουμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν από τον πιστοποιημένο (με τη σχετική άδεια) εγκαταστάτη, την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης, η οποία είναι υποχρεωτικό να δίνεται στον ιδιοκτήτη και κατοχυρώνει τον καταναλωτή για δέκα χρόνια». Ο κ. Βαργιάμης έδωσε διευκρινίσεις για το συμβόλαιο επαγγελματικής ευθύνης που κατοχυρώνει τον καταναλωτή.

«Εδώ και δύο χρόνια η Ομοσπονδία Εργολάβων Υδραυλικών έχει κάνει συμβόλαιο αστικής επαγγελματικής ευθύνης, με χιλίαδες επαγγελματίες να είναι μέλη, συμβόλαιο που καλύπτει τον καταναλωτή για ζημιά που γίνεται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργου ή για ζημιές που μπορεί να προκαλέσει το έργο σε βάθος 10ετίας».

 

 

Μοίρασε το άρθρο!