Στη φυλακή ο Ιμάμογλου – Τον αποκλείουν από τις εκλογές

 

Σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Με αυτήν την απόφαση ο εκ των ηγετικών προσώπων της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) αποκλείεται από τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. 

Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή «κρατικών αξιωματούχων» καθώς σε προεκλογική του ομιλία το 2019 είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» όσους από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) είχαν λάβει την απόφαση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει. Τελικά ο Ιμάμογλου κέρδισε και τις επαναληπτικές εκλογές στις 23 Ιουνίου του 2019 και μάλιστα με ποσοστό 54,03%. 

Ο δικηγόρος οτυ Ιμάμογλου, πριν την απόφαση, κατήγγειλε τη δίκη ως «πολιτική» κάνοντας λόγο για «προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου», υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση –«ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα»– θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου κατάφερε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές να κερδίσει δύο φορές τον υποψήφιο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήμο κλειδί για την τουρκική πολιτική σκηνη. Από πολλούς θεωρούταν ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας κόντρα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μοίρασε το άρθρο!