Στην Τουρκία οι γονείς των δύο ελλήνων στρατιωτικών – Φόβοι για αλλαγή του κατηγορητηρίου

  • Οι γονείς του Άγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη
  • Οι ελληνικές αρχές φοβούνται για τυχόν τροποποίηση του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί
  • Αρνούνται τις κατηγορίες και οι δύο

Οι γονείς των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους, στον Έβρο, θα βρεθούν στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, για να παραστούν στο δικαστήριο.

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

Εκεί, ρύθμισαν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, προκειμένου να μπορέσουν παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Φόβοι για αλλαγή του κατηγορητηρίου

Για τυχόν τροποποίηση του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία ανησυχούν οι ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με το skai.gr, οι κυριότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ένστολοι αφορούν παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, αφότου πιάστηκαν να έχουν παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

Ωστόσο, οι τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση διερευνούν εάν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι εισαγγελείς εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι στις απολογίες τους οι δύο Έλληνες υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να μπουν σε τουρκικό έδαφος. Διευκρίνισαν ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος ενώ ακολουθούσαν πατημασιές που είδαν στο χιόνι, με την υποψία ότι πρόκειται για ίχνη λαθρομεταναστών.

Οι καταθέσεις των δύο στρατιωτικών

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης είπε στην κατάθεσή του: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μαςΔεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».

Επιπλέον, το πρακτορείο Ντογάν σημειώνει ότι οι δύο έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους.

Στην κατάθεσή τους, δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, αλλά υποστήριξαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά. Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης διά του διερμηνέα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι: «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα».

Μοίρασε το άρθρο!