Σε ποια νησιά θα υποδεχτείτε το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι φτάνει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και όλο και περισσότεροι αρχίζουν να οργανώνουν τις διακοπές τους στα πανέμορφα νησιά.

Αν θέλετε να αποδράσετε για λίγο από τη ρουτίνα και το θόρυβο της πόλης, σας παρουσιάζουμε αγαπημένους προορισμούς μερικές ώρες μακριά από την πρωτεύουσα. Από τη Σύρο μέχρι την Άνδρο αυτές είναι κάποιες από τις καλύτερες επιλογές για να υποδεχτείτε το καλοκαίρι.

Σύρος

Στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την παράσταση κλέβει η Ερμούπολη, το πρώτο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας που γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη για τα ελληνικά δεδομένα κατά το 19ο αι. Συνεπεία αυτού η πόλη κοσμείται ως τις μέρες με λαμπρά δημόσια κτίρια (Δημαρχείο, Τελωνείο, Θέατρο Απόλλων), μεγαλοπρεπείς πλατείες και νεοκλασικές οικίες, ένα υπαίθριο αρχιτεκτονικό μουσείο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο που στεγάζεται σε τρία κτίρια και συνοψίζει την ιλιγγιώδη οικονομική άνθιση της πόλης, γνωστής και ως «Μάντσεστερ της Ελλάδας».

Το νησί προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς διαθέτει πλήθος από υπέροχες παραλίες: η Βάρη, ο Φοίνικας ο Γαλησσάς, το Κίνι και η πευκόφυτη Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια) με τις νεοκλασικές επαύλεις και τους περίτεχνες κήπους είναι μόνο μερικές από τις παραδεισένιες ακτές του νησιού.

 

Δονούσα

Ο Κέδρος είναι μία από τι ελάχιστες ελληνικές παραλίες όπου το κάμπινγκ επιτρέπεται από τις δημοτικές αρχές. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά της. Δυστυχώς ίσκιος δεν υπάρχει, πέρα από τους λιγοστούς κέδρους που έχουν απομείνει, αλλά μπορείτε να ξαποστάσετε στο beach bar και να δροσιστείτε με μια σπιτική λεμονάδα.

Όσοι θέλουν να είναι πιο απομονωμένοι μπορούν να κατασκηνώσουν στο Λιβάδι, όπου δεν υπάρχει ίχνος πολιτισμού. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει διασχίσετε ένα μονοπάτι για 20 περίπου λεπτά. Οι προμήθειες έρχονται με τη λάντζα του καπετάν Ηλία, τη «Δονούσα μάγισσα». Με αυτήν μπορείτε να πάτε πιο εύκολα στις παραλίες, έτσι κι αλλιώς.

Σαμοθράκη

Στο νησί της Σαμοθράκης η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, βάθρες, πλατάνια, μονοπάτια στην άγρια φύση και λιβελούλες συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο.

Εδώ καλό θα είναι να κατασκηνώσεις στο παλιό δημοτικό κάμπινγκ, μια ζούγκλα δίπλα στην θάλασσα. Αν και στις βάθρες υπάρχουν πολλές καβάτζες για να στήσετε τη σκηνή σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι λίγες οι επισκέψεις της αστυνομίας που ψάχνει να γράψει σκηνίτες για πρόστιμα.
 
Κέα (Τζια)

 
 

Η Κέα είναι το πλησιέστερο στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων. Φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του και συνδυάζει τόσο ήρεμες διακοπές χωρίς πολυκοσμία, όσο και πιο γκλάμουρ διακοπές στο Βουρκάρι.  Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα όπως είναι ο πασπαλάς (μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος) μαγειρεμένα με ντομάτα και αυγά, τη λόζα (καπνιστό χοιρινό κρέας), τα ντόπια λουκάνικα και τα παραδοσιακά τυριά (ξηροτύρι, μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή).

Άνδρος

Η Άνδρος είναι ο τέλειος κοντινός προορισμός για όσους αγαπάνε τις όμορφες παραλίες αλλά και την πεζοπορία, καθώς διαθέτει υπέροχα μονοπάτια. Οι πιο δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες είναι το Νημπορειό στη Χώρα, η Χρυσή Άμμος στο Κυπρί και η Άχλα στην οποία η πρόσβαση γίνεται με καράβι. Αν επισκεφτείτε την Άνδρο να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη διάσημη σπεσιαλιτέ του νησιού που είναι η φουρτάλια, η οποία είναι κάτι σαν ομελέτα με λουκάνικα.

Αγκίστρι

Το αγκίστρι είναι ένα νησάκι του Αργοσαρωνικού με καταπράσινες εκτάσεις και καταγάλανα νερά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για αυτούς που επιθυμούν να χαλαρώσουν  και να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης. Για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ ενδείκνυνται οι παραλίες της Χαλιάδους και της Δραγωνέρας.

Μοίρασε το άρθρο!