Πώς θα καταλάβετε ότι το σάκχαρο έχει ξεπεράσει επικίνδυνα τα όρια

Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, ο πρωταρχικός σας στόχος πρέπει να είναι να διατηρείτε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο. Αν δεν είστε προσεκτικοί, ο κίνδυνος να εμφανίσετε επιπλοκές, όπως η καρδιοπάθεια, η νευρολογική βλάβη, η ανακοπή, ακόμα και η τύφλωση αυξάνεται ραγδαία. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές δεν ξέρουμε καν αν το σάκχαρό μας βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς δεν εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα σε όλους και ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν καν συμπτώματα. Για να είστε σίγουροι, λοιπόν, προσέξτε τα παρακάτω σημάδια:

Αυξημένη δίψα και συχνή ούρηση

Ένα αρκετά συχνό σημάδι αυξημένου σακχάρου είναι η αυξημένη δίψα. Η συχνουρία, επίσης, συμβαίνει όταν υπάρχει περιττή γλυκόζη στο αίμα, και τα νεφρά μας αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο για να την αποβάλουν. Πιθανό είναι να νιώσετε αφυδατωμένοι ή ζαλισμένοι.

Περισσότερη πείνα, λιγότερα κιλά

Πολλοί ασθενείς με υπερβολικά ανεβασμένο σάκχαρο νιώθουν μεγαλύτερη πείνα από το κανονικό, αλλά αντί να παίρνουν κιλά, τα χάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας, για να παράγει ενέργεια, αναγκάζεται να αποδομήσει μυϊκή μάζα μαζί με το λίπος, προκαλώντας ανθυγιεινό χάσιμο βάρους.

Κόπωση

Η πολύ έντονη κόπωση είναι άλλο ένα σημάδι ότι το σάκχαρό σας έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Όταν ο οργανισμός μας δεν επεξεργάζεται με σωστό τρόπο την ινσουλίνη ή αν δεν έχει αρκετές ποσότητες ινσουλίνης, η ζάχαρη παραμένει στο αίμα μας, αντί να μεταφερθεί στα κύτταρα για να παράγει ενέργεια.

Θολή όραση

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η όρασή σας δεν είναι τόσο καθαρή και τα αντικείμενα φαίνονται λίγο θολά. Αυτό συμβαίνει επειδή το αυξημένο σάκχαρο οδηγεί σε περιττά υγρά στα μάτια, κάνοντας τη συγκέντρωση δύσκολη. Επίσης, αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και δυσκολίες στην οδήγηση.

Οι πληγές επουλώνονται αργά

Τα κοψίματα, οι μώλωπες και οι άλλες πληγές μπορεί να αρχίσουν να επουλώνονται πιο αργά λόγω του αυξημένου σακχάρου. Ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα και επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στα κάτω άκρα. Ακόμα και οι μικρές πληγές μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης λόγω αυτού.

Αλλαγές στο δέρμα

Μολύνσεις και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι σημάδια αυξημένου σακχάρου. Μπορεί να υπάρχουν μικροί καλοήθεις όγκοι στο δέρμα, ειδικά αν είστε υπέρβαροι. Μερικές ύποπτες περιοχές που πρέπει να προσέχετε είναι το πίσω μέρος του λαιμού, οι μασχάλες και το πρόσωπο και μπορεί να συσχετίζονται με αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη.

Αίσθηση γαργαλητού και μούδιασμα

Αν το σάκχαρό σας είναι εκτός ελέγχου, υπάρχει κίνδυνος για νευρολογική βλάβη, και το πρώτο σύμπτωμα είναι μια αίσθηση γαργαλητού ή μουδιάσματος στα χέρια και στα πόδια—που μπορεί να εξελιχθεί σε πόνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τις πιθανότητες που έχετε.

Πηγή: Iatronet.gr

Μοίρασε το άρθρο!