Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο στη σύγχρονη εποχή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Όμως, παρά τα θετικά που προσφέρει, στον ψηφιακό αυτό κόσμο παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι οι παιδεραστές, οι οποίοι έχουν αναπτύξει συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Οι στόχοι τους είναι συνήθως κοινοί. Να αγοράσουν αρχεία παιδικής πορνογραφίας για προσωπική τους χρήση ή για να τα διαμοιράσουν σε άλλους, να εξασφαλίσουν υλικό από ανήλικους χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να παγιδεύσουν κάποιο παιδί και να προσπαθήσουν να το συναντήσουν.

 Τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη τα οποία έχουν επικεντρωθεί στο κυνήγι των παιδεραστών του Διαδικτύου με διάφορες τεχνικές.

Η κάμερα της «Ζούγκλας» επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη υπηρεσία προκειμένου να καταγράψει την προσπάθεια αυτή και να δει από κοντά το εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο «σαρώνει» τον κυβερνοχώρο και εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ίχνη των παιδόφιλων:
«Οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο μπαίνουν σε συγκεκριμένα forum τα οποία γνωρίζουν ή στο “σκοτεινό διαδίκτυο” (dark web) και μέσα εκεί κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας για δικιά τους προσωπική ευχαρίστηση», λέει ο διευθυντής της Δίωξης, Βασίλης Παπακώστας και προσθέτει:

«Το υλικό αυτό πολλές φορές έχει διαπιστωθεί πως το αγοράζουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το διαμοιράζουν μεταξύ τους. Το κόστος ποικίλει ανάλογα και με τις ηλικίες των παιδιών».

Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για την προέλευση του συγκεκριμένου υλικού ο διευθυντής επισημαίνει: «Προέρχεται κυρίως από χώρες της Ασίας».

 

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαχειριζόμαστε περίπου 250 – 300 περιστατικά υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Βρίσκουμε το στίγμα των ατόμων αυτών και στη συνέχεια με συγκεκριμένες διαδικασίες φτάνουμε έξω από την πόρτα τους για να κατασχέσουμε όλα τα ψηφιακά πειστήρια», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει την περεταίρω μεταχείρισή τους. Πάντως όταν τους ανακρίνουμε για το υλικό οι περισσότεροι μας λένε πως το κατέβασαν κατά λάθος μαζί με κάτι άλλο, ενώ ελάχιστοι παραδέχονται την πράξη τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αυτοί που θα πιαστούν θα το ξανακάνουν;

«Συνήθως όχι, έχουμε ελάχιστες περιπτώσεις που θα επανέλθουν. Βέβαια μπορεί να γίνονται πιο προσεκτικοί και να διασφαλίζουν υλικό με άλλο τρόπο».

Ποιο είναι το προφίλ αυτών των ατόμων;

«Παιδεραστές μπορεί να είναι όλοι. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Έχουμε δει τα πάντα φυσικά, και ένστολους. Μια μικρή παρατήρηση από τις υποθέσεις που διαχειριζόμαστε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι έχουμε πιάσει πολλούς άνεργους», απαντά ο διευθυντής.

Παρά τις συνεχείς όμως προσπάθειες, αλλά και τις επιτυχημένες ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου, οι πλατφόρμες που επικεντρώνονται στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς επίσης υπάρχουν και παιδεραστές οι οποίοι προσπαθούν να παγιδεύσουν ανήλικα.

«Οι παιδόφιλοι θα προσπαθήσουν να βρουν τις αδυναμίες του ανήλικου “στόχου” για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του και έπειτα θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους», εξηγεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας. «Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Με το λογισμικό που διαθέτουμε βλέπουμε σε real time ποιοι κατεβάζουν και διαμοιράζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας», επισημαίνει στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξηγώντας ακριβώς πώς λειτουργεί.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Μοίρασε το άρθρο!