Πόσο κινδυνεύουν πλανήτες όπως η Γη από αστέρια που εκτοξεύουν έντονες ακτίνες Χ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι εκρήξεις αστέρων μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά σε πλανήτες όπως η Γη από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Οι εκρήξεις έντονων ακτίνων-Χ που εκπέμπονται από αυτά τα αστέρια μπορούν να βλάψουν τις ατμόσφαιρες γύρω από πλανήτες που βρίσκονται σε απόσταση έως και 160 έτη φωτός μακριά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε σε τηλεσκόπια ακτίνων-Χ που λειτουργούν από τη Nasa και άλλους φορείς.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η ίδια η Γη είναι ασφαλής, επειδή δεν υπάρχουν τέτοια αστέρια αρκετά κοντά για να προκαλέσουν ζημιά. Αλλά μπορεί να έχει χτυπηθεί από αυτές τις ακτίνες Χ στο παρελθόν, λένε οι ερευνητές.
Και άλλοι πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη μπορεί να βιώνουν αυτές τις έντονες εκρήξεις τώρα.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι ένα αστέρι που εκρήγνυται μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους πλανήτες γύρω του. Η πρώτη έκρηξη ακτινοβολίας από έναν υπερκαινοφανή έρχεται τις ημέρες και τους μήνες μετά, και η δεύτερη είναι ένα ρεύμα ενεργειακών σωματιδίων που μπορεί να φτάσει χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος, υποτιμημένος κίνδυνος. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο απειλές υπάρχει μια άλλη – περισσότερο σε κλίμακα μηνών – που θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους κοντινούς πλανήτες.

Συμβαίνει όταν το ωστικό κύμα προσκρούει σε πυκνό περιβάλλον αέριο, λένε οι επιστήμονες. Αυτό μπορεί να παράγει μια μεγάλη ποσότητα ακτίνων Χ που συνεχίζουν να μπαίνουν στο δρόμο τους και να βάλλουν κατά των πλανητών που βρίσκονται στο δρόμο τους.

Σύμφωνα με τον Independent αυτός ο καταιγισμός θα μπορούσε να είναι θανατηφόρος, ακόμη και για πλανήτες που βρίσκονται σε απόσταση. Μπορεί να εξαφανίσει τμήματα της ατμόσφαιρας που προστατεύουν τη ζωή στους ίδιους τους πλανήτες.

«Αν ένας χείμαρρος ακτίνων-Χ σαρώσει έναν κοντινό πλανήτη, η ακτινοβολία θα αλλοιώσει σοβαρά την ατμοσφαιρική χημεία του πλανήτη», δήλωσε ο Ian Brunton του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στην Urbana-Champaign που ηγήθηκε της μελέτης. «Για έναν πλανήτη σαν τη Γη, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να εξαλείψει ένα σημαντικό μέρος του όζοντος, το οποίο τελικά προστατεύει τη ζωή από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του άστρου που τον φιλοξενεί».

Στη Γη, για παράδειγμα, μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να εξαφανίσει ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, ιδιαίτερα θαλάσσιων που βρίσκονται στο κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επιφέρει ένα φαινόμενο μαζικής εξαφάνισης.
Δεν είναι σαφές αν η Γη βίωσε ποτέ ένα τέτοιο περιστατικό. Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει πληγεί από τέτοιες εκρήξεις, οι οποίες τουλάχιστον θα επηρέαζαν τον πλανήτη.

Μοίρασε το άρθρο!