Πως να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. ημικρανίες
Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, το άτομο είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον ήχο, ενώ μπορεί επίσης να έχει ναυτία και εμετό.

Οι κρίσεις συνήθως κρατούν ένα ή και δύο 24ωρα, ενώ η συχνότητά τους είναι σχετικά σπάνια, μία ή δύο κρίσεις τον μήνα. Υπάρχει περίπτωση όμως να είναι πιο συχνές ή να συνοδεύονται και από άλλες, ηπιότερες και συχνότερες κεφαλαλγίες, τις λεγόμενες «τύπου τάσεως». Στην περίπτωση αυτή η κεφαλαλγία ονομάζεται μεικτή (αποτελείται δηλαδή από ξεχωριστούς τύπους κεφαλαλγιών).

Τι προκαλέι τις ημικρανίες

-Έντονο στρες

-Σωματική και η πνευματική κούραση

-Αϋπνίες

-Υπερβολικός ύπνος

-Η μειωμένη κατανάλωση νερού και οι παραλήψεις γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας

-Η κατανάλωση τυριών (ροκφόρ ειδικά) και σοκολάτας

-Ορισμένα αλκοολούχα ποτά (κυρίως κόκκινο κρασί)

-Το κάπνισμα

-Η καφεΐνη

-Οι καιρικές μεταβολές. Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πιο συχνές οι ημικρανίες λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις. Η συχνή έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης ημικρανιών. Συγχρόνως, οι ψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα ψηλά ποσοστά υγρασίας χαρακτηρίζονται ως «συνήθεις ύποπτοι» για τους έντονους πονοκεφάλους.

Οριστική θεραπεία για την ημικρανία δεν υπάρχει όμως μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες μικρές συμβουλές που μειώνουν τον πόνο.

Εντοπίστε τι φταίει

Κρατήστε ημερολόγιο, προκειμένου να καταφέρετε να εντοπίσετε τους παράγοντες εκείνους που πυροδοτούν τις κρίσεις ημικρανίας, ώστε να τους αποφεύγετε. Παράλληλα, παρακολουθώντας έτσι την ασθένεια, μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα ποια είναι τα φάρμακα που σας βοηθούν και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας επιδρούν θετικά στην εξέλιξη της ασθένειάς σας.

Πίνετε άφθονο νερά

Η αφυδάτωση είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης ημικρανίας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιστοί γύρω από τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από νερό, το οποίο όταν χάνουν, συρρικνώνονται, με συνέπεια να προκαλείται ερεθισμός και πόνος.

Μειώστε τη συχνότητα και ποσότητα των φαρμάκων

Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων κατά της ημικρανίας, μπορεί να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Κύριοι ένοχοι είναι τα απλά φάρμακα για τον πόνο που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, ειδικά εκείνα που περιέχουν καφεΐνη, ή πολλαπλά συστατικά. Γενικά τα φάρμακα φέρνουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά μακροπρόθεσμη επιδείνωση στον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες.

Καταπολεμήστε το άγχος

Το στρες πολλές ευθύνεται για τους έντονους πονοκεφάλους. Κάντε διαλογισμό, ασκήσεις γιόγκα και γενικά ασκηθείτε 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες.

«Φτιάξτε» τον ύπνο σας

Αν δεν κοιμάστε καλά, τότε θα έχετε και περισσότερους πονοκεφάλους. Δεν είναι κατ’ ανάγκην ότι είστε κοιμάται πάρα πολύ, ή πολύ λίγο. Είναι οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου που δημιουργούν πρόβλημα. Πρέπει να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Αλλά πρέπει να κοιμάστε και σε σταθερό ωράριο κάθε μέρα.

Πάρτε συμπληρώματα διατροφής

Το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.

Χρησιμοποιείστε βιολογικά φάρμακα

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντική έρευνα για τη χρήση βιολογικών φαρμάκων (μονοκλωνικά αντισώματα) στη θεραπεία της ημικρανίας, τα οποία σταδιακά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν. Η χορήγηση γίνεται με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα, ώστε να προλαμβάνει τις κρίσεις.

Τα βότανα που ανακουφίζουν

Oρισμένα βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, κυρίως όταν λαμβάνονται προληπτικά (3 φορές την εβδομάδα). Τα βότανα που μπορούν να σας ωφελήσουν είναι:

  • Η μέντα
  • Η πασιφλόρα
  • Η λεβάντα
  • Το τήλιο
  • Η βαλεριάνα
  • Το μελισσόχορτο
  • Το χαμομήλι
  • Η λουίζα

Μοίρασε το άρθρο!