Πως η κατάθλιψη της μητέρας επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού

Η κατάθλιψη της μητέρας δεν είναι θέμα που βασανίζει μόνο την ίδια, αλλά έχει επιπτώσεις και στο παιδί της, το οποίο κινδυνεύει με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) έως την εφηβεία του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Ιστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Child Development» (Ανάπτυξη Παιδιού), μελέτησαν περίπου 900 παιδιά και τις μητέρες τους.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν μητέρες με σοβαρή κατάθλιψη είχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

«Βρήκαμε ότι οι βαριά καταθλιπτικές μητέρες δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όπως παιγνίδια και βιβλία, όσο το έκαναν οι μητέρες χωρίς κατάθλιψη. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη ενός παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως τον 16ο» δήλωσε η Ιστ.

Η κατάθλιψη των μητέρων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην ανυπαρξία επαγγελματικής απασχόλησης, στην αποκλειστική ενασχόληση με το νοικοκυριό, στη διαβίωση σε μικρά σπίτια κ.ά. Πολλές γυναίκες νιώθουν κατάθλιψη τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ σε μερικές η νόσος επιμένει για χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!