
Tα στοιχεία της Eurostat απλώς επιβεβαιώνουν το αναπόδραστο: Τα καθολικά lockdown της πανδημίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης οδηγούν σε έκρηξη χρέους τις χώρες της ευρωζώνης – ενός χρέος που, στο σύνολο των χωρών του ευρώ, σχεδόν ισούται πλέον με το εγχώριο προϊόν της περιοχής φθάνοντας στο 95% του ΑΕΠ.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ
Για την Ελλάδα, η έκρηξη μοιάζει εκτός ελέγχου: Το χρέος της έπιασε πια το 200% του ΑΕΠ – 199,9% για την ακρίβεια, με βάση τα στοιχεία της Eurostat – και είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών της ευρωζώνης. Ακολουθεί η Ιταλία με 130,8% και, για την ιστορία, στην χαμηλότερη θέση, βρίσκεται το Λουξεμβούγο με χρέος στο 26,1%.
«Η νέα αύξηση των κρουσμάτων και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έχουν καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ερώτημα και το δίλημμα εδώ είναι εξίσου προφανές: Πως μπορεί να συνδυαστεί η ανάγκη συγκράτησης του χρέους με την, επίσης αναγκαία, δημοσιονομική επέκταση που αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Ελλάδα, την μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει την πανδημία βγαίνοντας μόλις από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Μια απάντηση ίσως έδωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο οποίος είπε ότι η πρόταση που πρέπει να κομίσει ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι η μερική διαγραφή χρέους των χωρών-μελών της ΕΕ. Αυτή η διαγραφή, στην συνέχεια, θα μπορεί να μετακυλιστεί στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
«Τώρα», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, «υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε επίπεδο επιμέρους κυβερνήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το θέσουμε κατόπιν σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ».
Τα στοιχεία επίσης που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι οι νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν ήδη μέσα στην πανδημία ξεπερνούν ήδη τα 5 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή έως τον Απρίλιο και οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν εξ αυτών.
Η πρόταση Μίχαλου όμως δεν φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, αντί διαγραφής χρέους, προτιμά να συζητά στην Ευρώπη το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» το οποίο έχει απορριφθεί εξ αρχής, και άνευ επαίνων, και από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες.
Ο δε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι «αισιοδοξεί» για την επόμενη μέτρα και αποκλείει, με κατηγορηματικό τρόπο, οποιαδήποτε συζήτηση για διαγραφή χρεών είτε εντός, είτε εκτός συνόρων. Και προτιμά να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς νέο «πρόγραμμα Γέφυρα» για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών σε όσους επλήγησαν από την κρίση – ήτοι, για… ασπιρίνες απέναντι σε βουνά χρεών.
Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην διαπραγμάτευση αυτή, που έχει ξεκινήσει από χθες, το οικονομικό επιτελείο συζητά για ευνοϊκές ρυθμίσεις και επιδοτήσεις μόνον των εξυπηρετούμενων δανείων, και όχι και των μη εξυπηρετούμενων όπως ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα «Γέφυρα». Κοινώς, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα είναι μόνον για όσους αντέχουν ακόμη να πληρώνουν τις οφειλές τους.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, στην ίδια διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση συζητά και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου αλλά πήρε παράταση λόγω πανδημίας.
Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι η λειτουργία και η κερδοφορία του φορέα που θα εισπράττει τα ενοίκια από τα σπίτια των πτωχευμένων. Και το concept της όλης συζήτησης μπορεί και να είναι το «πτωχεύοντας… με αισιοδοξία»…

