Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο τούρκος Πρόεδρος έλαβε την απόφαση πρόωρες εκλογές μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή του με τον επικεφαλής του ακροδεξιού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε θέσει από χθες το αίτημα

Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε μόλις ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Κύριο θέμα της συνάντησης που ξεκίνησε γύρω στη μία και μισή σήμερα το μεσημέρι και διήρκεσε μισή ώρα ήταν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που ζήτησε ο σύμμαχος του Ερντογάν, Μπαχτσελί, ο οποίος είχε προτείνει ως ημερομηνία την 26η Αυγούστου 20187 αντί της 3ης Νοεμβρίου 2019, οπότε και είναι προγραμματισμένες.

Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών ενώ το κόμμα του Μπαχτσελί στήριξε την συνταγματική μεταρρύθμιση του Ερντογάν στο περυσινό δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν πάντως χθες απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.

Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Παντελής Πετράκης

Μοίρασε το άρθρο!