Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας

Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα απολαύσαμε όσοι βρεθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, 21/2/2019, στο φιλόξενο Αμφιθέατρο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75, ΑΘΗΝΑ). Την ημερίδα οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΣΑΓΠΑ και η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ.

Την ημερίδα προλόγησαν ο Πρύτανης καθ Σπυρίδων Κίντζιος, ο πρόεδρος της ΕΤΑΓΡΟ καθ Αντώνης Ρεζίτης και ο πρόεδρος του ΣΑΓΠΑ κ Γιάννης Χρονόπουλος και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης καθ Ιορδάνης ΧατζηΠαυλίδης, ο Αντιπρύτανης καθ Σταύρος Ζωγραφάκης, και πέραν των εισηγητών συναντήσαμε τον τ. πρόεδρο του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών & Μελετών καθ Κώστα Παπαγεωργίου, τον τ. πρόεδρο του ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ κ Δημήτριο Προβατά, τον καθ Αλέκο Κατσούρη, την κα Αναστασία Σαρχόσογλου (ΙΓΕ), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και άλλους.

Την πρόταση για την ημερίδα και το θέμα της, είχε ο Δρ Πάνος Πανόπουλος, που εξασφάλισε και την χορηγία από τα Κρασιά Ρούβαλη, ο οποίος είχε την πρώτη εισήγηση με θέμα: Η ιδιαίτερα ελλιπής οριζόντια διαχείριση της γεωργίας μας και η Ολοκληρωμένη επείγουσα αντιμετώπισή της.

Ακολούθησε ο ομότιμος καθ Παναγιώτης Καρακατσούλης με θέμα: Προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό και στην συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, με ταυτόχρονη αύξηση των αδρευομένων εκτάσεων

Ο ομότιμος καθ Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών & Μελετών μίλησε για: Την ΑΔΗΡΙΤΗ αναγκαιότητα του συνεργατισμού για την επιτυχή λειτουργία και ανάπτυξη ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων στον αγροτικό τομέα.

Για την Μεγέθυνση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την σημασία του γεωργοεκπαιδευτικού –συμβουλευτικού συστήματος, έκανε τις παρατηρήσεις του ο τέως καθ Λεωνίδας Καζακόπουλος.

Και οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με το θέμα του καθ Κων/νου Τσιμπούκα: Η οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οι επιπτώσεις της εφαρμογής του φορολογικού συστήματος.

Η ΕΤΑΓΡΟ είναι άξια συγχαρητηρίων που οργανώνει συζητήσεις για τον αγροτικό τομέα, αφού όπως όλοι ξέρουμε καλά δεν υφίστανται αξιόλογες οργανώσεις οι οποίες να εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο, είτε τον αγροτικό τομέα (αν δεν συμμετείχαμε στην διάλυση τους …).

Ίσως θα ήταν εξ ίσου, ή ίσως και καλύτερα, αν προσκαλούνταν και κάποιοι εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των αγροτών. Όχι, κατ ανάγκην, δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων οργανώσεων, οι οποίες υπόκεινται συνήθως σε κριτικές μη αντιπροσωπευτικότητας, αλλά πρωτοβάθμιες, απλές, και για αυτό σημαντικές, και σίγουρα υπαρκτές. Άλλωστε η πυραμιδική ιεραρχία πρόκειται να αντικατασταθεί από την οριζόντια ισχύ, σε όλα, σύντομα.

Για έναν απλό παρατηρητή η απόσταση μεταξύ των elite, των white colars, των επιστημόνων και των αυθεντικών ανθρώπων-πολιτών που παράγουν πραγματικά, όλο και μεγαλώνει. Και ταυτόχρονα μεγαλώνει η έλλειψη εμπιστοσύνης, και η αλληλοβοήθεια, μεταξύ των πολιτών-συνανθρώπων.

Είναι πολύ καλές οι συναντήσεις και ανταλλαγές επιστημονικών απόψεων, μεταξύ επιστημόνων, αλλά θα ήταν ίσως αποτελεσματικότερες, αν ΟΛΟΙ προσπαθούσαν να αποδώσουν ότι μπορούν περισσότερο στους πολίτες-ανθρώπους της παραγωγής, για τους οποίους θεωρητικά έπρεπε να «δουλεύουν», και από τους οποίους και εξ αιτίας τους υπάρχουν.

Η πολύ καλή ημερίδα της ΕΤΑΓΡΟ μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφθούμε την εμφανή έλλειψη αγροτικής πολιτικής. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με την διαχείριση του αγροτικού τομέα και όχι με την αγροτική κοινωνία και την αγροτική ανάπτυξη.

Το «ΜΕΓΕΘΟΣ» που σαν θεματική σχεδόν κυριάρχησε στην ημερίδα «Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας μας και προτάσεις αντιμετώπισής τους», της 21/2/2019, εξετάσθηκε από την θεώρηση της ανάγκης μεγέθυνσης, ώστε να προσεγγίζει μεγάλες αγορές, και την τάση της παγκοσμιοποίησης, Πάντα όμως υπάρχει και η προοπτική της δημιουργίας οικοσυστήματος, τόσου μεγέθους, ώστε οι μικρές εκμεταλλεύσεις να ταιριάζουν ιδανικά και να είναι αποτελεσματικές.

Ίσως θα μπορούσε, αντί να επιβάλλουμε την μεγέθυνση των μικρών ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να συναντήσουν με προοπτικές τις μεγάλες αγορές, να υποστηρίξουμε την δημιουργία μικρών Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων που θα ταιριάζουν στις μικρές ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας. Και ίσως το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο για την ευημερία των ανθρώπων, συμπολιτών, κατοίκων μιας περιοχής.

Μερικά από τα πολύ σημαντικά που ακούστηκαν στην ημερίδα ήταν:

  • Σήμερα μοιάζει ότι περίπου 750.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις συντάσσουν ΟΣΔΕ, και υπάρχουν και άλλες πολλές μικρότερες …

  • Υπάρχει μόνο ένα μέγιστο 150.000 αγροτών ικανών να διαχειριστούν σωστές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

  • Μια μεγέθυνση που θα οδηγούσε σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις 4-8 ΜΑΕ (Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας) η κάθε μια θα οδηγούσε σε 200.000 περίπου εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκώς ικανοί διαχειριστές.

  • Το εξωλογιστικό ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής των οικονομικών στοιχείων μιας αγροτικής εκμετάλλευσης (ΔΙΓΕΛΠ, FADIN, RICA) δίνει ότι κατά μέσο όρο μια ελληνική γεωργική εκμετάλλευση έχει 10.923€ ετήσια έσοδα.

  • Και τα 10.923€ είναι το οικογενειακό εισόδημα, όχι το ατομικό. Αν μπορούσαμε να το δούμε ως ατομικό θα ήταν κάπου 5. 462€ … ΜΟΝΟ.

  • Και το φορολογητέο είναι ΜΟΝΟ 7.722€/ εκμετάλλευση …

  • Το RICA καταγράφει στην Ελλάδα 334.602 ΜΟΝΟ εκμεταλλεύσεις … Και τότε οι άλλες που λένε ότι υπάρχουν τι είναι? ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΡΙΑ! …

  • Μεγάλες στρεβλώσεις στην φορολόγηση των αγροτών δημιουργεί ο τρόπος αντιμετώπισης των μικροελαιοϊδιοκτητών (!…). Ίσως επειδή οι περισσότεροι είναι αστοί και όχι αγρότες.

  • Πρέπει να δημιουργηθεί υπηρεσία διαχείρισης αγροτικής γης. Έχουμε την πολεοδομία για τις πόλεις. Έχουμε το δασαρχείο για τα δάση. Είχαμε και την «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ» αλλά την χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί για διορισμούς, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί με τις έγγειες βελτιώσεις, τις χρήσεις γης κα την αξιοποίηση των διαθέσιμων για καλλιέργεια και βόσκηση εκτάσεων.

  • Η άρδευση στην Ελλάδα υπολείπεται πάρα πολύ των δυνατοτήτων …

  • Οτιδήποτε και αν σκεφθούμε για τον αγροτικό τομέα πρέπει να θεωρούμε ότι εξυπηρετείται καλύτερα από συστήματα της Κοινωνικής Οικονομίας και τον συνεργατισμό (συνεταιρισμό για τους έλληνες). Πρέπει πάση δυνάμει να διαμορφωθούν συνθήκες εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας για να μπορεί να υποστηριχθεί κάποια συνεταιριστική δραστηριότητα.

Πάντως οι αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί για να μην είναι αναγκασμένοι να συγκρουσθούν με τα μεγαθήρια των καταναλωτικών αλυσίδων, και εφ όσον αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι είναι απαραίτητοι για το έθνος-κράτος μας, ίσως είναι απαραίτητο να στηριχθούν από καταναλωτικούς συνεταιρισμούς των αστών-καταναλωτών … …

Η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (www.etagro.gr), ανακοίνωσε ο πρόεδρός της καθ Αντώνιος Ρεζίτης, οργανώνει στις 18 Απρ 2019 (09.30, Αμφιθέατρο Μουσείου ΓΠΑ) ημερίδα με θέμα την Παραγωγική Ανασυγκρότηση & Βιώσιμη Ανάπτυξη σε Νησιωτικές Περιοχές, με εστίαση στην Κάρπαθο. ………………………..Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

ΑγροNέα

έτοια κακά σε καρτερούν παντού, Μακεδονία, παντοτινή του Γένους μας φροντίδα και μανία, όμως ακόμα ανίκητη, παντοτινή Ελληνίδα. Κωστής Παλαμάς, 1885. (σσ. αλλά δυστυχώς ανιστόρητοι, ανθέλληνες, αμόρφωτοι, ιδεοκαταβεβλημένοι την εκχώρησαν, στερώντας πόρους από την επιβίωση του έθνους, που μάλλον δεν πιστεύουν …)

Με 37 εταιρείες από όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς θα γίνει συνέδριο «Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη» (27/2/2019, Maroussi Plaza), δίνοντας μικρόφωνο και στις ΜΚΟ, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων τα οφέλη της EKE φθάνουν στους τελικούς αποδέκτες. Οι εκπρόσωποι ΜΚΟ θα μιλήσουν για την εμπειρία τους και τη συνεργασία με brands της ελληνικής αγοράς. Boussias Conferences, 210 6617777 εσ. 129.

Τοίχοι, πόρτες, σκάλες, παλιές καλύβες, αποθήκες πέτρινα κτίσματα αμπελουργών στην Βουργουνδία αποκαθίστανται χάρη σε δωρεές ιδιωτών, της Ένωσης “climats” της Βουργουνδίας, που ηγείται από το 2017 της εκστρατείας συντήρησης της αμπελουργικής κληρονομιάς. Τα εδάφη έχουν οριοθετηθεί από τον Ιούλ 2015 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κάθε έργο χρηματοδοτείται με 50% με ανώτατο τις 25.000€, χάρη σε ένα ταμείο που χρηματοδοτούν “πολλοί ξένοι δωρητές, ιδιώτες, λάτρεις της Βουργουνδίας και της κληρονομιάς των climats”, δηλαδή των αμπελώνων που έχει αναγνωριστεί και επίσημα το όνομά τους. euractiv.gr, 31/1/2019.

Όλοι δηλώνουν φέτος-προεκλογικά- έτοιμοι να παρατάξουν στόλο ψεκαστήρων και να δώσουν νικηφόρα τη μάχη της δακοκτονίας! Ομολογούν ότι φέτος θα κάνουν αυτό που δεν έκαναν πέρυσι. Δεν επέδειξαν δηλαδή ετοιμότητα και επάρκεια – με αποτέλεσμα να χάσουν οι ελαιοπαραγωγοί μερικά εκατομμύρια από την τσέπη τους. Παρά το ότι πλήρωσαν για αυτό. Από τη στιγμή που η καταστροφή προκλήθηκε από την προβληματική λειτουργία στο μηχανισμό του κράτους, γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση για τους πληγέντες; Οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν άμεσα να διεκδικήσουν, πολιτικά και δικαστικά, αποζημιώσεις για τη χαμένη ελαιοπαραγωγή. Το αίτημα για αποζημίωση, και μάλιστα για… όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, είναι το πλέον δίκαιο αγροτικό αίτημα. Οι ελαιοπαραγωγοί πλήρωσαν για τη δακοκτονία. Οι εισπράξαντες-υπεύθυνοι οφείλουν να τους αποζημιώσουν, και να πληρώσουν πολιτικά και οικονομικά. Γ. Παναγόπουλος. eleftheriaonline.gr, 30/1/2019.

Η Ευρωβουλή ενέκρινε νέους Ευρωπαϊκούς κανόνες, για τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή επάρκεια, που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν, από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. Τα νοικοκυριά τώρα έχουν δικαίωμα να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιώντας ηλιακά πάνελ, να πουλούν την ποσότητα, που τους περισσεύει, από την ιδιοκατανάλωση και να λαμβάνουν τιμές αγοράς. Η Οδηγία για την ενεργειακή επάρκεια, πρέπει να ενσωματωθεί, στις εθνικές νομοθεσίες, μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Η οδηγία για την ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να εφαρμοστεί, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2021. kepka.org, 31/1/2019

Διαθέσιμη και για τη σύσταση Ομορρύθμων & Ετερορρύθμων Εταιρειών (ΟΕ & ΕΕ), είναι εδώ και λίγες ημέρες η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ). Σύντομα, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και για τις υπόλοιπες νομικές μορφές, για τις ΕΠΕ (Φεβ 2019) και για τις ΑΕ (Μαρ 2019, προεκλογικά). Η πλατφόρμα της e-ΥΜΣ λειτουργεί από Ιουλ 2018. atlantea.news.gr, 8/2/2019. (σσ Και πότε θα γίνει κάτι τέτοιο και για τους επιχειρηματίες της υπαίθρου? …ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΙΑΣ? …

Ένας 35χρονος άνδρας που έκανε αγροτικές εργασίες στην περιοχή Ζάρος (Κρήτη),

καταπλακώθηκε από βράχο στα πόδια. Ο αγρότης, με δύο παιδιά, χρόνια κάτοικος

της περιοχής, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας, όπου οι γιατ-

ροί έκριναν απαραίτητα τη μεταφορά του στο ΠαΓΝΗ. Κατά τη διάρκεια της

διακομιδής του, όμως ο άτυχος άνδρας έπαθε ανακοπή και άφησε την

τελευταία του πνοή καθ΄οδόν. Presspublica.gr, 9/2/2019. (σσ επικίνδυνα

επαγγελματα τα αγροτικά και πολύ μοναχικά. Μέχρι να σε βρουν

πέθανες, ή έστω ενώ σε μεταφέρουν …)

ΑγροNέα

ο μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη την ενέργειά σου, όχι στο πως να πολεμήσεις το παλιό, αλλά στην κατασκευή του νέου. Σωκράτης.

Προτού ταξιδέψει η Generation Z (ταξιδιώτες μετά τους Millennials, 2000) εξετάζει στοιχεία όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι περιπετειώδεις εμπειρίες και κυρίως, το πόσο δημοφιλής είναι ένας προορισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι παράγοντες είναι το budget («οικονομικός» προορισμός), το πόσο «φιλική προς το περιβάλλον» είναι μία χώρα και αν διαθέτει κοινωνική συνείδηση. The Holiday Place. CNN GREECE. tourismtoday.gr, 1/2/2019.

Ένα χρόνο πριν τον σεισμό της Φουκουσίμα (2011) και το τσουνάμι με 20.000 νεκρούς είχαν ξεβρασθεί 12 ψάρια «κουπιά», βαθέων υδάτων (200-1000μ) ασημένια με κόκκινα πτερύγια, πάνω από 3 μ έκαστο. Τα ψάρια-κουπιά, «Ryugu no tsukai-Αγγελιοφόρος από το Παλάτι του θαλάσσιου Θεού» αναφέρονται στον θρύλο ότι βγαίνουν στις ακτές ενόψει υποθαλάσσιων σεισμών. Στις 2/2/2019 δύο ακόμα ψάρια-κουπιά, από τα 7 συνολικά, εντοπίστηκαν στα δίχτυα ψαρά στην Τογιάμα. «Τα ψάρια των βαθιών νερών που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις των ενεργών ρηγμάτων από ότι εκείνα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας». Κ. Γουαντατσούμι, ePISCO. Kyodo News. eleftheria.gr, 6/2/2019

Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος «Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους». Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται,, 12-36.000€, για 3-4.000 άτομα, με φροντίδα του ΟΑΕΔ. Η στήριξη των αυτοαπασχολουμένων (αστών ή αγροτών …?) που επλήγησαν την περίοδο της κρίσης πρέπει να είναι βασική μέριμνα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της παραγωγική βάσης της χώρας και την ανάταξη της αγοράς εργασίας. presspublica.gr, 8/2/2019. (σσ Οι σύλλογοι αγροτών να εξασφαλίσουν ότι περιλαμβάνονται και αγρότες που ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ τα χωράφια και τα πρόβατα και θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία σε άλλο παραγωγικό επάγγελμα … ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ και δίκαιο …).

Οι μελέτες και τα πειράματα σχετικά με την επικοινωνία των φυτών δείχνουν ότι είναι σε θέση να συνδέονται στενά μεταξύ τους και με το ανθρώπινο ον. “η μυστική ζωή των φυτών” συλλέγει μια σειρά από επιτεύγματα και ευρήματα που σχετίζονται με τον κόσμο των λαχανικών που εκθέτουν τις διαφορετικές σχέσεις μεταξύ φυτών και ανθρώπου. https://goo.gl/US75kX. K. Μάνος, PEEGEP:25452.

Το Οργανοληπτικό Εργαστήριο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025, αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) και συμμετέχει σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, στον επίσημο έλεγχο τροφίμων με την εκτέλεση κατ΄ έφεση εξετάσεων παρθένων ελαιολάδων. Το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται σε πενήντα ευρώ (€ 50), ανά δείγμα ελαιολάδου. 210 3238856, lab@sevitel.gr.

Στην έσχατη λύση αποφάσισαν να φτάσουν οι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας. Θα σφάξουν τα ζώα τους, μιας και αδυνατούν να πουλήσουν το γάλα. Μάλιστα, κατήγγειλαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για κοροϊδία. Πλέον οι κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν σε παράδοση των μητρώων για να μπορέσουν να σφάξουν τα ζώα. Η σφαγή των ζώων θα επηρεάσει μεγάλο κύκλο επαγγελμάτων. Οι κτηνοτρόφοι συν-

εχίζουν να αδειάζουν στα χαντάκια το αδιάθετο γάλα. Σ. Νικολόπουλος. Π. Μπα-

μπαρούτση, tharrosnews.gr, 13/2/2019

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως & Φιλίας. Με όλους όσους έδωσαν την προ-

σκοπική τους Υπόσχεση, ότι θα προσπαθούν να τηρούν το παναθρώ-

πινο αξιακό σύστημα, να αφιερώνουν λίγη ώρα να σκεφθούν φίλους

και βέβαια τι έκαναν και τι θα μπορούσαν να κάνουν παραπάνω

Μοίρασε το άρθρο!